Pulpety rybne w sosie koperkowym
Pulpety rybne to szybki i prosty przepis na obiad. Przepyszne lekkostrawne danie. Podane z ziemniakami z wody i zieloną sałatą cieszą oko i podniebienie.
Tym razem użyłem na pulpety mintaja. Jest to ryba dziko żyjąca w północnych morzach. Równie dobrze nadaje się dorsz, miruna, morszczuk jak również ryby słodkowodne. Przepis jest w mojej rodzinie od przeszło stu lat. Moja babcia robiła takie klopsiki. Więcej przepisów na dania z ryb znajdziesz tutaj.
Pulpety rybne w sosie koperkowym
2
porcje20
minut20
minutDanie: danie główne
Stopień trudności: proste
Kupując rybę, zwróć uwagę, by glazura na filecie była bardzo cienka i przeźroczysta. Filet ryby nie może mieć części wysuszonych. Po rozmrożeniu i odcieknięciu wody mięso ryby powinno być jędrne. Wybieraj grubsze kawałki. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
500 g mrożonych filetów z mintaja
2 łyżki bułki tartej
łyżka skrobi ziemniaczanej
jajko
łyżeczka masła
liść laurowy, ziele angielskie
zielona sałata
2 łyżki śmietany 18%
posiekany koperek
posiekany szczypiorek
przyprawy: sól, pieprz czarny
Pulpety rybne w sosie koperkowym – przepis
- Umyj filety w ciepłej wodzie. Romroź, odciśnij wodę i osusz ręcznikiem papierowym.
- Na desce do krojenia posiekaj rybę tasakiem lub nożem na drobne kawałeczki. Możesz ewentualnie przepuścić przez maszynkę do mięsa. Lepsze są pulpety z mięsa siekanego.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni masło. Zeszklij cebulę. Włóż do miski posiekaną rybę. Wsyp bułkę tarta i skrobię, wbij jajko. Dodaj przesmażoną cebulę oraz posiekany koperek. Posól i popieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Uformuj z masy pulpety.
- Zagotuj w garnku 1 1/2 szklanki wody. Dodaj liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Lekko posól i popieprz. Wkładaj na gotującą się wodę pulpety.
Gotuj od 15 do 20 minut. - Wymyj liście sałaty pod bieżącą wodą. Porwij na mniejsze części. Poszatkuj szczypiorek. Włóż do miski. Dodaj na wierzch łyżkę śmietany.
- Wyjmij pulpety na talerz i zakończ sos. Do szklanki wlej odrobinę wody i wsyp pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej. Wymieszaj dokładnie. Mieszając, wlej do garnka. Wlej trochę sosu do szklanki, dodaj łyżkę śmietany i wymieszaj. Wlej do garnka. Wsyp koperek i wymieszaj. Włóż pulpety i chwilę pogotuj.
Podawaj z ziemniakami z wody i sałatą.
Smacznego.