||

Pulpety rybne w sosie koperkowym

Pulpety rybne to szybki i prosty przepis na obiad. Przepyszne lekkostrawne danie. Podane z ziemniakami z wody i zieloną sałatą cieszą oko i podniebienie.

Tym razem użyłem na pulpety mintaja. Jest to ryba dziko żyjąca w północnych morzach. Równie dobrze nadaje się dorsz, miruna, morszczuk jak również ryby słodkowodne. Przepis jest w mojej rodzinie od przeszło stu lat. Moja babcia robiła takie klopsiki. Więcej przepisów na dania z ryb znajdziesz tutaj.

Pulpety rybne w sosie koperkowym

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

20

minut
Czas gotowania

20

minut

Danie: danie główne
Stopień trudności: proste
Kupując rybę, zwróć uwagę, by glazura na filecie była bardzo cienka i przeźroczysta. Filet ryby nie może mieć części wysuszonych. Po rozmrożeniu i odcieknięciu wody mięso ryby powinno być jędrne. Wybieraj grubsze kawałki. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 500 g mrożonych filetów z mintaja

  • 2 łyżki bułki tartej

  • łyżka skrobi ziemniaczanej

  • jajko

  • łyżeczka masła

  • liść laurowy, ziele angielskie

  • zielona sałata

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • posiekany koperek

  • posiekany szczypiorek

  • przyprawy: sól, pieprz czarny

Pulpety rybne w sosie koperkowym – przepis

  • Umyj filety w ciepłej wodzie. Romroź, odciśnij wodę i osusz ręcznikiem papierowym.
  • Na desce do krojenia posiekaj rybę tasakiem lub nożem na drobne kawałeczki. Możesz ewentualnie przepuścić przez maszynkę do mięsa. Lepsze są pulpety z mięsa siekanego.Posiekane mięso
  • Pokrój cebulę w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni masło. Zeszklij cebulę. Włóż do miski posiekaną rybę. Wsyp bułkę tarta i skrobię, wbij jajko. Dodaj przesmażoną cebulę oraz posiekany koperek. Posól i popieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.Składni pulpetów
  • Uformuj z masy pulpety.Pulpety
  • Zagotuj w garnku 1 1/2 szklanki wody. Dodaj liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Lekko posól i popieprz. Wkładaj na gotującą się wodę pulpety.
    Gotuj od 15 do 20 minut.Gotujące się pulpety
  • Wymyj liście sałaty pod bieżącą wodą. Porwij na mniejsze części. Poszatkuj szczypiorek. Włóż do miski. Dodaj na wierzch łyżkę śmietany.Sałata
  • Wyjmij pulpety na talerz i zakończ sos. Do szklanki wlej odrobinę wody i wsyp pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej. Wymieszaj dokładnie. Mieszając, wlej do garnka. Wlej trochę sosu do szklanki, dodaj łyżkę śmietany i wymieszaj. Wlej do garnka. Wsyp koperek i wymieszaj. Włóż pulpety i chwilę pogotuj.
    Podawaj z ziemniakami z wody i sałatą.
    Smacznego.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *