Ciasto jogurtowe z gruszkami
Zapraszam na kolejne ciasto z owocami. Dziś ciasto jogurtowe z gruszkami, bardzo smaczne i długo utrzymujące świeżość. Przepis prosty i szybki w wykonaniu.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Ciasto jogurtowe z gruszkami
12
porcji30
minut55
minutyKuchnia: polska Danie: ciasto Stopień trudności: łatwe
Do ciasta jogurtowego możesz użyć owoców zarówno miękkich, jak i twardych. Ciasto to zachowuje długo świeżość. Moja szklanka ma 250 ml pojemności. Ciasto piekłem w tortownicy o 21 cm średnicy.
Składniki
700 g twardych gruszek
300 g mąki tortowej 450
100 g cukru
8 g cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
cukier puder do posypania ciasta
150 g jogurtu naturalnego
2 jajka
100 ml oleju – 1/2 szklanki
olejek cytrynowy
Ciasto jogurtowe z gruszkami – przepis
- Gruszki umyj i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Obierz, przekrój na pół wzdłuż i wydrąż gniazda nasienne. Posyp cynamonem i sproszkowanym imbirem. Wymieszaj i odstaw.
- Wszystkie składnik do ciasta w temperaturze pokojowej.
Przesiej do miski, w której będziesz wyrabiać ciasto mąkę. Dodaj cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj. Wbij do drugiej miski jajka i roztrzep je rózgą. Dodaj jogurt i olejek cytrynowy, wymieszaj razem z jajkami. Wlej mieszaninę do suchych składników. Wymieszaj rózgą lub szpatułką, tylko do połączenia składników. Ciasto będzie dość gęste. - Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Tortownicę wysmaruj olejem i oprósz bułką tartą. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj wierzch. Ułóż gruszki na wierzchu. Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto około 55 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
- Po tym czasie uchyl lekko drzwiczki piekarnika, po 10 minutach wyjmij ciasto. Wyjmij ciasto z tortownicy i ostudź na kratce. Posyp cukrem pudrem.