Ciasto jogurtowe z gruszkami

Ciasto jogurtowe z gruszkami

Zapraszam na kolejne ciasto z owocami. Dziś ciasto jogurtowe z gruszkami, bardzo smaczne i długo utrzymujące świeżość. Przepis prosty i szybki w wykonaniu.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Ciasto jogurtowe z gruszkami

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

porcji
Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

55

minuty

Kuchnia: polska Danie: ciasto Stopień trudności: łatwe

Do ciasta jogurtowego możesz użyć owoców zarówno miękkich, jak i twardych. Ciasto to zachowuje długo świeżość. Moja szklanka ma 250 ml pojemności. Ciasto piekłem w tortownicy o 21 cm średnicy.

Składniki

  • 700 g twardych gruszek

  • 300 g mąki tortowej 450

  • 100 g cukru

  • 8 g cukru wanilinowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku

  • cukier puder do posypania ciasta

  • 150 g jogurtu naturalnego

  • 2 jajka

  • 100 ml oleju – 1/2 szklanki

  • olejek cytrynowy

Ciasto jogurtowe z gruszkami – przepis

  • Gruszki umyj i wytrzyj ręcznikiem papierowym. GruszkiObierz, przekrój na pół wzdłuż i wydrąż gniazda nasienne. Posyp cynamonem i sproszkowanym imbirem. Wymieszaj i odstaw.Przyprawione gruszki
  • Wszystkie składnik do ciasta w temperaturze pokojowej.
    Przesiej do miski, w której będziesz wyrabiać ciasto mąkę. Dodaj cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj. Wbij do drugiej miski jajka i roztrzep je rózgą. Dodaj jogurt i olejek cytrynowy, wymieszaj razem z jajkami. Suche i mokre składnikiWlej mieszaninę do suchych składników. Wymieszaj rózgą lub szpatułką, tylko do połączenia składników. Ciasto będzie dość gęste.Ciasto jogurtowe
  • Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Tortownicę wysmaruj olejem i oprósz bułką tartą. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj wierzch. Ułóż gruszki na wierzchu. Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika. Ciasto z gruszkamiPiecz ciasto około 55 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
  • Po tym czasie uchyl lekko drzwiczki piekarnika, po 10 minutach wyjmij ciasto. Wyjmij ciasto z tortownicy i ostudź na kratce. Posyp cukrem pudrem.Upieczone ciastoCiasto jogurtowe z gruszkami

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *