Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa na oleju

Puszystą i wilgotną babkę pomarańczową na oleju polaną aromatycznym pomarańczowym lukrem, zrobisz szybko i w prosty sposób, korzystając z tego przepisu.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Babka pomarańczowa na oleju

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

porcji
Czas przygotowania

25

minut
Czas pieczenia

45

minut

Kuchnia: polska Danie: babka ucierana Stopień trudności: łatwe

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jeżeli lubisz słodkie ciasto, to zwiększ ilość cukru. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Ciasto

  • 2 średnie pomarańcze

  • 320 g mąki tortowej 450-2 szklanki

  • 3 jajka

  • 150 g cukru pudru – niepełna szklanka

  • 8 g cukru wanilinowego-1/2 opakowania

  • 120 g oleju-nieco ponad 1/2 szklanki

  • starta skórka z 1 pomarańczy

  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy

  • olejek pomarańczowy

  • szczypta soli

  • masło do wysmarowania formy

  • Lukier

  • 130 g cukru pudru-3/4 szklanki

  • 4 łyżki soku z pomarańczy

Babka pomarańczowa na oleju-przepis

  • Umyj dokładnie szczoteczką pomarańcze. Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy. Wyciśnij sok z obu owoców. Odstaw.
  • Wsyp do mąki 1 kopiastą łyżeczkę proszku do pieczenia. Przesiej mąkę do miski i odstaw. Odmierz inne składniki.Mąka z proszkiem do pieczenia
  • Wbij do miski 3 jajka. Dodaj szczyptę soli, 150 g cukru pudru i 8 g cukru wanilinowego. Jajka z cukremUcieraj mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż powstanie puszysta masa. Ucieranie jajek z cukremNie ucieraj za długo, bo rozbijesz pęcherzyki powietrza i babka może nie wyrosnąć.Utarte jajka z cukrem
  • Dodaj do masy olej. Zmniejsz obroty miksera do najmniejszych. Miksuj do połączenia. Włóż do masy startą skórkę z pomarańczy i dodaj kilka kropli olejku pomarańczowego, miksuj do połączenia.Robienie ciasta Dodawaj porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj mikserem tylko do połączenia składników.
    Gotowe ciasto
  • Formę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj wierzch.Ciasto w formie babkowej
  • Nagrzej piekarnik do 180° C, grzanie góra/dół. Wstaw formę z ciastem do piekarnika. Piecz babkę pomarańczową przez 45 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest upieczona. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do lekkiego przestudzenia. Wyjmij babkę pomarańczową z formy i wystudź na kratce.Upieczona babka pomarańczowa
  • Wsyp do kubka 130 g cukru pudru i wlej 4 łyżki soku z pomarańczy. Zacznij ucierać łyżką cukier z sokiem. Gęstość lukru reguluj ilością soku. Ucieraj do momentu, aż powstanie gładka jedwabista masa. Ucieranie lukru pomarańczowegoTak zrobionym lukrem pomarańczowym udekoruj babkę pomarańczową.Babka pomarańczowaBabka pomarańczowa

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *