|

Pulpety mięsno-warzywne z pieczarkami

Bardzo smaczne i lekko strawne pulpety mięsno-warzywne w sosie pieczarkowym to świetna propozycja na obiad. Przepis bardzo prosty i szybki w wykonaniu.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.

Pulpety mięsno-warzywne z pieczarkami

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

25

minut
Czas duszenia

25

minut

Pulpety mięsno-warzywne w sosie pieczarkowym zrobiłem z dodatkiem mielonego mięsa z udźca indyka. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 300 g mięsa mielonego z udźca indyka

  • 1/2 średniej marchewki

  • 1/2 korzenia średniej pietruszki

  • kawałek korzenia selera

  • 1 cebula

  • 4 średnie pieczarki

  • 1 jajko

  • 2 łyżki bułki tartej

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie

  • olej do smażenia

  • łyżka masła

  • 1 pełna łyżka śmietany

  • posiekany koperek

Pulpety mięsno-warzywne z pieczarkami-

  • Pietruszkę, marchewkę i seler obierz i umyj pod bieżącą wodą. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. starte warzywaCebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i umyj. Pokrój w słupki.Pokrojona cebula i pieczarki
  • Rozgrzej na patelni olej i włóż pokrojoną cebulę. Smaż na małej mocy palnika do momentu zeszklenia. Odłóż połowę zeszklonej cebuli na talerzyk, wykorzystasz do sosu pieczarkowego. Dodaj do patelni starte na tarce warzywa, wymieszaj i chwilę podsmaż. Odstaw i lekko przestudź.Podsmażanie warzyw
  • Mielone mięso z indyka włóż do miski. Wsyp dwie łyżki bułki tartej, dodaj podsmażone warzywa i wbij jajko. Posól, popieprz i przypraw ziołami. Wszystkie składniki starannie wymieszaj. Uformuj z masy mięsno-warzywnej pulpety.Przygotowywanie masy mięsno-warzywnejMasa mięsno-warzywna
  • Rozgrzej na patelni łyżkę masła, włóż pokrojone pieczarki i podsmaż na średniej mocy palnika do momentu zarumienienia się grzybów. Dodaj wcześniej zeszkloną cebulę i wlej pół szklanki wody. Zmniejsz moc palnika do najmniejszej. Włóż na patelnię klopsy i duś pod przykryciem przez 25 minut, od czasu do czasu poruszaj patelnią. W razie potrzeby uzupełnij wodą powstały sos.Uduszone pulpety
  • Wyjmij z patelni klopsy, przypraw grzyby solą i pieprzem. Dodaj łyżkę śmietany i dokładnie wymieszaj. Posyp posiekanym koperkiem.Gotowe pulpety mięsno-warzywne
  • Pulpety mięsno-warzywne w sosie pieczarkowym podawaj z ziemniakami z wody. pulpety mięsno-warzywne

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *