Pulpety mięsno-warzywne z pieczarkami
Bardzo smaczne i lekko strawne pulpety mięsno-warzywne w sosie pieczarkowym to świetna propozycja na obiad. Przepis bardzo prosty i szybki w wykonaniu.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Pulpety mięsno-warzywne z pieczarkami
2
porcje25
minut25
minutPulpety mięsno-warzywne w sosie pieczarkowym zrobiłem z dodatkiem mielonego mięsa z udźca indyka. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
300 g mięsa mielonego z udźca indyka
1/2 średniej marchewki
1/2 korzenia średniej pietruszki
kawałek korzenia selera
1 cebula
4 średnie pieczarki
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie
olej do smażenia
łyżka masła
1 pełna łyżka śmietany
posiekany koperek
Pulpety mięsno-warzywne z pieczarkami-
- Pietruszkę, marchewkę i seler obierz i umyj pod bieżącą wodą. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i umyj. Pokrój w słupki.
- Rozgrzej na patelni olej i włóż pokrojoną cebulę. Smaż na małej mocy palnika do momentu zeszklenia. Odłóż połowę zeszklonej cebuli na talerzyk, wykorzystasz do sosu pieczarkowego. Dodaj do patelni starte na tarce warzywa, wymieszaj i chwilę podsmaż. Odstaw i lekko przestudź.
- Mielone mięso z indyka włóż do miski. Wsyp dwie łyżki bułki tartej, dodaj podsmażone warzywa i wbij jajko. Posól, popieprz i przypraw ziołami. Wszystkie składniki starannie wymieszaj. Uformuj z masy mięsno-warzywnej pulpety.
- Rozgrzej na patelni łyżkę masła, włóż pokrojone pieczarki i podsmaż na średniej mocy palnika do momentu zarumienienia się grzybów. Dodaj wcześniej zeszkloną cebulę i wlej pół szklanki wody. Zmniejsz moc palnika do najmniejszej. Włóż na patelnię klopsy i duś pod przykryciem przez 25 minut, od czasu do czasu poruszaj patelnią. W razie potrzeby uzupełnij wodą powstały sos.
- Wyjmij z patelni klopsy, przypraw grzyby solą i pieprzem. Dodaj łyżkę śmietany i dokładnie wymieszaj. Posyp posiekanym koperkiem.
- Pulpety mięsno-warzywne w sosie pieczarkowym podawaj z ziemniakami z wody.