Knedle z bigosem i grzybami
||

Jesienne knedle z bigosem i grzybami

Knedle z bigosem i grzybami to bardzo smaczny i sycący obiad na jesienne dni. Podane polane tłuszczem z przesmażoną cebulką zadowolą podniebienie każdego smakosza.

Zapraszam do moich innych przepisów na knedle oraz na Instagram.

Jesienne knedle z bigosem i grzybami

Recipe by Marek
Ilość porcji

18

knedli
Czas przygotowania

60

minut
Czas gotowania

10

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: knedle/ Stopień trudności: łatwe

Do farszu użyłem pieczarek, mogą być również grzyby leśne lub suszone. Bigos z kiszonej kapusty, który przygotowała żona, pozostał z obiadu z poprzedniego dnia. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Ciasto na knedle

  • 600 g ugotowanych ziemniaków

  • 200 g mąki pszennej tortowej – 1 szklanka + 2 łyżki kopiaste

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

  • 1 jajko

  • sól do gotowania ziemniaków i knedli oraz do ciasta

  • mąka do podsypania na stolnicy

  • Farsz

  • 300 g bigosu z kiszonej kapusty

  • 4 średnie pieczarki

  • 1 średnia cebula

  • olej do smażenia i okrasy

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka mielona słodka, zioła prowansalskie, majeranek

  • posiekany koperek

Jesienne knedle z bigosem i grzybami – przepis

  • Obierz około 750 g ziemniaków. Ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź. Odstaw do lekkiego ostygnięcia. Przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel maszynką do mięsa. Przełóż do miski, w której będziesz wyrabiać ciasto.Ziemniaki przeciśnięte przez praskę
  • Oczyść i umyj pieczarki. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach.Starte pieczarki Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni olej. Dodaj połowę pokrojonej cebuli i smaż do momentu zeszklenia. Włóż do cebuli starte pieczarki. Wymieszaj i smaż około 5 minut. Do pieczarek dodaj bigos. Przypraw solą, pieprzem, papryką oraz ziołami. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.Gotowy farsz
  • Do ziemniaków dodaj mąkę tortową i skrobię ziemniaczaną. Wbij jajko. Posól ciasto szczyptą soli. Przygotowanie ciasta na knedleWszystkie składniki wymieszaj staranie ręką, do momentu otrzymania jednorodnej masy. Uwaga: Ciasto ziemniaczane musi być szybko zużyte. Nie może długo leżeć, bo robi się rzadkie.Gotowe ciasto
  • W dużym garnku zagotuj lekko posoloną wodę, wlej 3 łyżki oleju. Obsyp dobrze mąką stolnicę. Odkrój kawałek ciasta, resztę przykryj ściereczką. Z ciasta uformuj grubszy wałek. Pokrój wałek na części, z których zrobisz knedle.Przygotowanie ciasta do formowania knedli
  • Część ciasta rozgnieć na płasko. Połóż na środek kopiastą łyżeczkę farszu. Zlep brzegi ciasta. Formowanie knedliUformuj z ciasta kulkę. Obtocz mąką i odłóż na powierzchnię dobrze posypaną mąka. W ten sposób wyrób całe ciasto. Ja z tej ilości ciasta otrzymałem 18 knedli. Uformowane knedle
  • Knedle wkładaj do gotującej się wody. Lekko zamieszaj, aby nie przywarły do dna. Od wypłynięcia, gotuj na małej mocy palnika około 4 – 5 minut. Ugotowane knedle wyjmij łyżką cedzakową na półmisek.Ugotowane knedle
  • Rozgrzej na patelni olej, włóż pozostałą cebulę. Smaż do zarumienienia się cebuli. Knedle podawaj z ulubioną surówką, posypane koperkiem.Knedle z bigosem i grzybami

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *