Pirogi polane tłuszczem z cebulką
|

Pierogi ze szpinakiem i mięsem drobiowym

O smaku pierogów decyduje przede wszystkim rodzaj farszu. Zapraszam na super smaczne pierogi ze szpinakiem i mięsem drobiowym.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mączne oraz na Instagram.

Pierogi ze szpinakiem i mięsem drobiowym

Recipe by Marek
Ilość porcji

40

pierogów
Czas przygotowania

60

minut
Czas gotowania

5

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: pierogi / Stopień trudności: łatwe

Do przyrządzenia pierogów wziąłem mięso z kurczaka, na którym był gotowany bulion. Użyłem szpinaku mrożonego. Moja szklanka ma 250 ml pojemności. Mrożony szpinak wyjmij wcześniej, by się rozmrażał.

Składniki

  • Farsz

  • 250 g szpinaku mrożonego

  • 200 g mięsa z drobiu

  • 1 duża cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • olej do smażenia

  • przyprawy: sól, pieprz czarny

  • Ciasto na pierogi

  • 500 g mąki tortowej – 3 pełne szklanki

  • 250 ml gorącej wody – 1 szklanka

  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli

  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Pierogi ze szpinakiem i mięsem drobiowym – przepis

  • Mąkę przesiej. Dodaj sól i wymieszaj. Wlej do mąki szklankę gorącej wody i wymieszaj łyżką. Dodaj 3 łyżki oleju rzepakowego i zagnieć ręcznie ciasto. Mąka z gorącą wodą i olejemPrzykryj ciasto i odstaw na 30 minut by odpoczęło. W tym czasie przygotuj farsz.Gotowe ciasto na pierogi
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Ząbki czosnku obierz i posiekaj nożem. Mięso zmiel maszynką do mielenia mięsa.Zmielone mięso i pokrojona cebula oraz posiekany czosnek
  • Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę. Smaż do zarumienienia cebuli. Dodaj posiekany czosnek i chwilę podsmaż. Odsącz wodę ze szpinaku. Włóż zmielone mięso i szpinak na patelnię. Smażenie farszuWszystkie składniki wymieszaj. Smaż do momentu odparowania płynu ze szpinaku. Przypraw farsz solą i pieprzem. Wymieszaj całość.Gotowy farsz
  • Rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wytnij kółka o średnicy 6,5 cm. Ja zrobiłem to szklanką. Na środek nakładaj farsz, składaj na pół i sklejaj boki.Przygotowywanie pierogów Zrób wokół złączenia widelcem lub ręcznie falbankę. Kładź na oprószoną mąka powierzchnię i przykrywaj ściereczką.Gotowe pierogi
  • W 5 litrowym garnku zagotuj 4 litry wody. Posól. Wkładaj pierogi do lekko wrzącej wody. Ja na raz wkładam 20 pierogów. Lekko zamieszaj, tak by nie uszkodzić pierogów. Po wypłynięciu gotuj pięć minut. Zależy to od grubości rozwałkowanego ciasta. Wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na półmiskach. Mnie z tego przepisu wychodzi około 40 pierogów. Ilość zależy od średnicy i grubości wycinanych z ciasta kółek. Pierogi podawaj polane tłuszczem z zarumienioną cebulka.Pirogi polane tłuszczem z cebulką

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *