Zapiekanka z dorszem i warzywami
||

Zapiekanka z dorszem i warzywami

Zapraszam na jednogarnkowe danie, czyli zapiekanka warzywna z polędwicą z dorsza. Prosty i łatwy w wykonaniu przepis przepyszną propozycją na letni obiad.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.

Zapiekanka z dorszem i warzywami

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

25

minut
Czas pieczenia

35

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: ryba duszona/ Stopień trudności: łatwe

Danie przygotowałem z polędwicy z dorsza, oczywiście możesz przyrządzić z inną rybą np. miruną, morszczukiem, mintajem lub jakąś rybę słodkowodną.

Składniki

  • 330 g polędwicy z dorsza – 3 kawałki

  • 6 średnich ziemniaków

  • 1/2 średniej cukinii

  • 1/2 papryki

  • 1 duża cebula

  • 2 plastry boczku wędzonego – opcjonalnie

  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, sok z cytryny

  • olej do smażenia

Zapiekanka z dorszem i warzywami – przepis

  • Kawałki dorsza umyj pod ciepłą wodą. Skrop sokiem z cytryny, posól, popieprz i oprósz ziołami prowansalskimi.Przyprawiona ryba
  • Ziemniaki oskrob. Umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj w osolonej wodzie, tak by były lekko twarde. Odcedź, odparuj i pozostaw do wystygnięcia.Ugotowane ziemniaki
  • Z połówki papryki usuń gniazdo nasienne. Umyj i pokrój w kostkę. Umyj cukinię i pokrój w ćwierć talarki.Pokrojona papryka i cukinia
  • Obierz cebulę i pokrój w piórka. Boczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Włóż boczek i chwilę podsmaż do zarumienienia. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.Obsmażanie cebuli
  • Wysmaruj naczynie żaroodporne olejem. Włóż ziemniaki i pokrojoną cukinię z papryką. Przełóż zawartość patelni do naczynia. Posól, popieprz i posyp ziołami prowansalskimi. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Kawałki dorsza pokrój na mniejsze części i ułóż na wierzchu warzyw.Zapiekanka gotowa do pieczenia.
  • Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika. Piecz przez 15 minut bez przykrycia. Po tym czasie wyjmij zapiekankę i przemieszaj, tak by kawałki ryby były pod warzywami. Będziesz miał pewność, że ryba się nie wysuszy i będzie soczysta. Wstaw naczynie z powrotem do piekarnika. Piecz przez następne 25 minut przy włączonym termoobiegu. Upieczona zapiekanka
  • Upieczoną zapiekankę z dorszem i warzywami podawaj z ulubioną surówką.Zapiekanka z dorszem i warzywami

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *