Pulpety w sosie pomidorowym.
|

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym to przepyszny przepis na szybki obiad, który będzie smakował całej rodzinie. Można podać z kaszą, ryżem czy też makaronem. Polecam.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.

Pulpety w sosie pomidorowym

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas duszenia

25

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: pulpety w sosie/ Stopień trudności: łatwe

Do przygotowania pulpetów użyłem mięsa mielonego z łopatki i udźca indyka w równych proporcjach. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Pulpety

  • 400 g mięsa mielonego

  • 1 jajko

  • 1,5 łyżki bułki tartej

  • 1/2 średniej cebuli

  • 2 ząbki czosnku

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, majeranek, papryka słodka mielona, ziele angielskie, liść laurowy

  • mąka do obtoczenia pulpetów

  • olej do smażenia

  • Sos pomidorowy

  • 4 pomidory

  • 1/2 średniej cebuli

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, oregano, cukier – opcjonalnie

  • 2 łyżki keczupu

  • łyżeczka przecieru pomidorowego

Pulpety w sosie pomidorowym – przepis

  • Obierz cebulę i czosnek. Połówkę cebuli pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj nożem. Rozgrzej na patelni olej. Włóż cebulę i smaż do lekkiego zarumienienia na małej mocy palnika. Dodaj pod koniec smażenia posiekany czosnek i chwilę podsmaż. Włącz grzanie. Zostaw do przestygnięcia.Smażenie cebuli
  • Włóż do miski mielone mięso. Wbij jajko, wsyp bułkę tartą. Przypraw przyprawami i ziołami. Dodaj przesmażoną cebulę i czosnek wraz z tłuszczem. Wszystkie składniki starannie wymieszaj. Składniki na pulpetyMięso z przyprawami
  • Sparz gorącą wodą pomidory. Zdejmij skórkę i usuń szypułki. Pokrój pomidory w kostkę.
  • Rozgrzej na patelni olej. Wsyp mąkę na talerz. Ręką maczaną w zimnej wodzie formuj małe pulpeciki. Obtocz w mace. Przełóż pulpety na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smaż z obu stron do zarumienienia. Obsmażone pulpetyPrzełóż usmażone pulpety do rondla Pokrój pozostałą połówkę cebuli w piórka i przesmaż na patelni do zeszklenia. Włóż cebulę do rondelka. Wlej 2 szklanki wody do patelni. Posól, popieprz i dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy. Dodaj pokrojone pomidory. Duś pod przykryciem przez 25 minut. Od czasu do czasu poruszaj rondle, aby pulpety nie przywarły.Duszenie pulpetów
  • Po 25 minutach wyłącz grzanie. Wyjmij pulpeciki na talerz. Wyjmij z sosu liść laurowy i kulki ziela angielskiego. Jeżeli sos jest mocno gęsty, to dodaj trochę wody. Dodaj do sosu łyżeczkę przecieru pomidorowego i dwie łyżki keczupu. Spróbuj i ewentualnie posól i popieprz do smaku. Przypraw oregano i ewentualnie cukrem. Sos zblenduj blenderem ręcznym do gładkiej konsystencji. Przełóż pulpety do rondla i chwilę podgrzej.Blendowanie sosu
  • Pulpety w sosie pomidorowym podawaj z ryżem, kaszą lub makaronem. Ja podałem z makaronem spaghetti posypane koperkiem.Klopsy w sosie pomidorowym.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *