Eskalopki z warzywami podane z ryżem i buraczkami
|

Eskalopki z kurczaka w warzywach

Eskalopki z kurczaka w warzywach to prosty i szybki przepis na pyszny obiad. Mięso duszone w warzywach będzie delikatne i soczyste. Gorąco polecam.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.

Eskalopki z kurczaka w warzywach

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

60

minut
Czas duszenia

25

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: eskalopki w warzywach/ Stopień trudności: łatwe

Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 1 średni filet z kurczaka

  • 1 średnia marchewka

  • 1 średni korzeń pietruszki

  • 1/2 papryki

  • 1 średnia cebula

  • kawałek pora

  • 2 ząbki czosnku

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liście laurowe, papryka słodka mielona, majeranek

  • olej do smażenia

  • mąka do obtoczenia eskalopek

  • posiekany koperek

Eskalopki z kurczaka w warzywach – przepis

  • Z filetu usuń resztki tłuszczu, błon i chrząstek. Mięso opłucz i osusz. Pokrój na plastry grubości około 1 cm (eskalopki). Każdy rozbij bardzo delikatnie ręką. Cebulę, ząbki czosnku obierz. Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj nożem. Ułóż eskalopki na talerzu, oprósz solą, pieprzem i papryka. Na wierzch rozłóż cebulę, ziarna ziela angielskiego oraz listki laurowe. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.Przygotowanie eskalopek
  • Warzywa korzeniowe obierz i umyj. Paprykę umyj. Warzywa korzeniowe i paprykę pokrój w kostkę. Por pokrój w talarki.Pokrojone warzywa
  • Rozgrzej na patelni z grubym dnem olej. Zdejmij z eskalopek cebulę, czosnek , ziele angielskie i liście laurowe. Wsyp na talerz mąkę i obtocz eskalopki w mące. Układaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron do zarumienienia. Obsmażone eskalopkiPrzełóż obsmażone eskalopki na talerz. Na patelnię włóż por i cebulę oraz czosnek, wcześniej zdjęty z mięsa. Ewentualnie możesz uzupełnić olej. Smaż na średniej mocy palnika, do momentu zeszklenia cebuli.Zeszklona cebula
  • Przełóż na patelnię pokrojone warzywa. Wymieszaj. Przykryj pokrywką i podduś przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu..Obsmażanie warzyw
  • Zawartość patelni przełóż do garnka. Włóż obsmażone eskalopki. Wlej szklankę wody. Przypraw solą i pieprzem. Zagotuj. Duś pod przykryciem na malej mocy palnika przez 25 minut.Duszenie eskalopek
  • Uduszone eskalopki w warzywach przełóż na półmisek. Gotowe eskalopki z warzywamiPodawaj jako danie główne z ryżem i ulubioną surówką. Posyp koperkiem.Eskalopki z warzywami podane z ryżem i buraczkami

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *