Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami
||

Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami

Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami to pomysł na szybki i smaczny obiad lub kolację. Naleśniki polane sosem śmietanowo – pomidorowym i zapiekane w piekarniku.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz Instagram.

Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami

Recipe by Marek
Ilość porcji

10

naleśników
Czas przygotowania

40

minut
Czas pieczenia

25

minut

Kuchniabezmięsna / Potrawa: naleśniki / Stopień trudności: łatwe
Jeżeli będziesz używał szpinaku mrożonego, musisz go wcześniej rozmrozić i odlać wodę z glazury. Moja szklanka ma 250 ml pojemności. Naleśniki smażyłem na patelni o średnicy 21 cm.

Składniki

  • Ciasto naleśnikowe

  • 320 g mąki tortowej typ 450 – 2 szklanki

  • 330 ml mleka o zawartości 3,2% tłuszczu – 1 i 1/3 szklanki

  • 330 ml wody – 1 i 1/3 szklanki

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • 2 łyżki oleju

  • Farsz

  • 450 g szpinaku mrożonego w brykietach

  • 4 średnie pieczarki

  • 1 duża cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie

  • olej do smażenia

  • Sos śmietanowo – pomidorowy

  • 1 większy pomidor

  • 150 g śmietany 18% – 0,6 szklanki

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, oregano

  • płaska łyżeczka mąki

Wskazówki

  • Przygotuj wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej przez sito do miski. Wlej do naczynia, całe mleko i połowę wody. Wbij do płynu jajka i posól. Rózgą dokładnie wymieszaj jajko z mlekiem i wodą. Zacznij wlewać płyn do mąki. Jednocześnie mieszaj rózgą bądź mikserem powstające ciasto. Gdy ciasto będzie gęstnieć, dodawaj powoli pozostałą wodę. Rada: Nie wlewaj całej wody na raz. O wiele lepiej jest wyrabiać ciasto gęściejsze. Jak ciasto będzie miało gładką konsystencję i nie będzie miało grudek, wlej resztę wody. Mieszaj do połączenia wszystkich składników. Ciasto będzie stosunkowo rzadkie. Ciasto nie co zgęstnieje w czasie odpoczywania. Z takiego ciasta łatwo smażyć cienkie naleśniki. Wlej do ciasta łyżkę oleju. Dokładnie wymieszaj całość. Dodanie oleju sprawi, że nie będziesz musiał smarować patelni tłuszczem w czasie smażenia placków. Przykryj i odstaw na 30 minut, by ciasto odpoczęło.
    Przed smażeniem pierwszego naleśnika, posmaruj patelnię delikatnie olejem. W ten sposób pierwszy placek będzie zawsze udany. Ustaw średnią moc palnika i nagrzej patelnię. Wlej na patelnię porcję ciasta. Smaż do zarumienienia się placka. Przewróć na drugą stronę. Usmażone placki odkładaj na talerz. Dobierz tak moc palnika, by zapiekanie placków nie następowało za szybko, bo będą surowe w środku. Z podanej ilości składników wyszło mi 16 placków. Dziesięć wykorzystałem do naleśników ze szpinakiem i pieczarkami, a z 6 placków zrobiłem naleśniki z serem i truskawkami. Przepis na te naleśniki znajdziesz tutaj.Smażenie naleśników
  • Gdy ciasto odpoczywa, przygotuj farsz do naleśników. Obierz cebulę i ząbki czosnku. Cebulę pokrój w kostkę i posiekaj nożem czosnek.Pokrojona cebula i posiekany czosnek
  • Pieczarki oczyść i umyj pod bieżącą wodą. Pokrój w słupki. Na patelni rozgrzej olej, włóż cebulę i smaż na małej mocy palnika do zeszklenia. Pod koniec smażenia wsyp posiekany czosnek i chwilę podsmaż. Dodaj do patelni pokrojone pieczarki. Smaż je na średniej mocy palnika przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie przykryj patelnię i duś przez kilka minut. Do usmażonych pieczarek włóż szpinak i wszystko wymieszaj. Smaż do momentu odparowania sosu. Przypraw farsz solą, pieprzem i ziołami. Wymieszaj. Gotowy farsz odstaw do przestygnięcia.Gotowy farsz
  • Zalej pomidora gorącą wodą. Po chwili wyjmij i obierz ze skórki. Pokrój na drobniejsze kawałki i umieść w naczyniu, w którym będziesz mógł go zblędować. Do rozdrobnionego pomidora dodaj śmietanę, mąkę i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.Sos śmietanowo pomidorowy
  • Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Naczynie żaroodporne o wymiarach 30×20 cm wysmaruj olejem. Na każdy placek nałóż porcję farszu i zwiń, tak jak pokazałem na zdjęciu. Zwijanie naleśnikówUkładaj naleśniki w naczyniu. Polej sosem śmietanowo – pomidorowym.Naleśniki gotowe do zapiekania
  • Wstaw naczynie do piekarnika i zapiekaj do momentu ścięcia się sosu i zarumienienia się naleśników. Trwa to zazwyczaj kilkanaście minut. Zapieczone naleśniki
  • Zapieczone naleśniki podawaj na ciepło.Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *