Obsmażone naleśniki
|

Naleśniki z bigosem i pieczarkami

Zapraszam do przepisu na przepyszne naleśniki z bigosem i pieczarkami. Jeżeli po świętach został ci bigos, to ten przepis jest dla Ciebie. Gorąco polecam.

Zapraszam do moich innych przepisów na naleśniki oraz na Instagram.

Naleśniki z bigosem i pieczarkami

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

naleśników
Czas przygotowania

60

minut
Czas smażenia

10

minut

Kuchnia: polska  Danie: naleśniki  Stopień trudności: łatwe

Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Ciasto naleśnikowe

  • 160 g mąki tortowej typ 450 – 1 szklanka

  • 165 ml mleka o zawartości 3,2% tłuszczu – 0,7 szklanki

  • 165 ml wody – 0,7 szklanki

  • 1 jajko

  • 2 łyżki oleju

  • szczypta soli

  • Farsz do naleśników

  • 400 g bigosu

  • 4 średnie pieczarki

  • 1 średnia cebula

  • przyprawy: sól, pieprz czarny

  • olej do smażenia

  • posiekany koperek

Naleśniki z bigosem i pieczarkami – przepis

  • Przygotuj wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe w temperaturze pokojowej.
    Mąkę przesiej przez sito do miski. W ten sposób usuniesz ewentualne paprochy i jednocześnie ją napowietrzysz. Wlej do naczynia, całe mleko i połowę wody. Wbij do płynu jajko. Posól płyn. Rózgą dokładnie wymieszaj jajko z mlekiem i wodą. Zacznij wsypywać partiami mąkę do płynu. Jednocześnie mieszaj rózgą bądź mikserem na małych obrotach powstające ciasto. Gdy ciasto będzie gęstnieć, dodawaj powoli pozostałą wodę. Rada: Nie wlewaj całej wody na raz. O wiele lepiej jest wyrabiać ciasto gęściejsze. Jak ciasto będzie miało gładką konsystencję i nie będzie miało grudek, wlej resztę wody. Mieszaj do połączenia wszystkich składników. Ciasto będzie stosunkowo rzadkie. Ciasto nie co zgęstnieje w czasie odpoczywania. Z takiego ciasta łatwo smażyć cienkie naleśniki. Wlej do ciasta olej. Dokładnie wymieszaj całość. Dodanie oleju sprawi, że nie będziesz musiał smarować patelni tłuszczem w czasie smażenia placków. Przykryj i odstaw na 30 minut, by ciasto odpoczęło. Ciasto naleśnikowePrzed smażeniem pierwszego naleśnika, nagrzej dobrze patelnię. W ten sposób pierwszy placek będzie zawsze udany. Wlej na patelnię porcję ciasta. Smaż do zarumienienia się placka. Smażenie plackówPrzewróć na drugą stronę. Usmażone placki odkładaj na talerz. Dobierz tak moc palnika, by zapiekanie placków nie następowało za szybko, bo będą surowe w środku. Upieczone placki na naleśniki z bigosem i pieczarkami odkładaj na talerz odwrócony do góry dnem.Gotowe placki
  • Oczyść i umyj pieczarki. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach.Starte pieczarkiObierz cebulę i pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni olej. Dodaj połowę pokrojonej cebuli i smaż do momentu zeszklenia. Smażenie cebuliWłóż do cebuli starte pieczarki. Wymieszaj i smaż około 5 minut. Usmażone pieczarkiDo pieczarek dodaj bigos. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj posiekany koperek. Wszystkie składniki farszu do naleśników z bigosem i pieczarkami dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.Gotowy farsz
  • Nakładaj na placek łyżkę farszu i zawijaj tak jak na poniższym zdjęciu.Zawijanie naleśników
  • Rozgrzej na patelni olej. Układaj naleśniki i smaż z obu stron na złoty kolor. Naleśniki z bigosem i pieczarkami możesz podawać polane sosem pieczarkowo-śmietanowym lub bez dodatków. Świetnie pasuje do nich czerwony barszczyk.Naleśnik z sosem pieczarkowymObsmażone naleśniki

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *