|

Mintaj duszony na młodej kapuście

Delikatne i soczyste mięso mintaja duszone na młodej kapuście z dodatkiem marchewki, cebuli i boczku wędzonego. Szybkie danie na obiad.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.

Mintaj duszony na młodej kapuście

Recipe by Marek
Ilość porcji

1

porcja
Czas przygotowania

25

minut
Czas duszenia

25

minut

Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ryba duszona / Stopień trudności: łatwe

Mintaj to gatunek ryby, dziko żyjącej, z rodziny dorszowatych. Występuje w północnych morzach Pacyfiku od Cieśniny Beringa i wybrzeży Alaski po wybrzeże Kalifornii we wschodniej części Oceanu Spokojnego oraz przez wybrzeże Kamczatki aż do południowych wybrzeży Morza Japońskiego. Kupując filety z mintaja, zwróć uwagę na ilość glazury, wybieraj kawałki o cienkiej glazurze. Ja kupiłem polędwiczki z mintaja. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 3 polędwiczki z mintaja

  • 1/2 małej główki młodej kapusty

  • 1/2 marchewki

  • 1 cebula

  • gruby plasterek boczku wędzonego

  • łyżka salsy pomidorowej

  • sok z cytryny

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, kminek, zioła prowansalskie

  • olej do smażenia

Mintaj duszony na młodej kapuście-przepis

  • Filety z mintaja opłucz pod bieżącą ciepłą wodą do momentu usunięcia glazury. Osusz ręcznikiem papierowym. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odstaw.Przyprawione filety z mintaja
  • Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Połowę główki kapusty, opłucz pod bieżącą wodą i poszatkuj nożem. Plaster boczku pokrój w kostkę.pokrojone warzywa i boczek
  • Rozgrzej na patelni olej, włóż pokrojony boczek wędzony. Smaż do momentu, aż boczek się zarumieni. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż do chwili zeszklenia. Smażenie boczku i cebuliDodaj na patelnię poszatkowaną kapustę i startą marchewkę. Posól, popieprz posyp, kminkiem i wymieszaj. Młoda kapusta na patelniWlej 1/2 szklanki wody. Ułóż na wierzchu kawałki ryby. Duś pod przykryciem przez 25 minut.Duszenie ryby
  • Wyjmij z patelni kawałki uduszonej ryby. Przypraw uduszoną kapustę łyżką salsy pomidorowej i wymieszaj. Ułóż z powrotem kawałki ryby i podduś chwilę pod przykryciem.Uduszone polędwiczki z mintaja
  • Uduszone polędwiczki z mintaja na młodej kapuście podawaj z młodymi ziemniakami posypanymi posiekanym koperkiem.Uduszone polędwiczki z mintaja na młodej kapuście

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *