Łosoś uduszony z warzywami
|

Łosoś duszony z warzywami

Łosoś duszony z warzywami to świetna propozycja na obiad i nie tylko. Ryba morska zawiera wiele cennych składników mineralnych oraz witamin.

Zapraszam do moich innych przepisów na potrawy z ryb oraz na Instagram.

Łosoś duszony z warzywami

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

25

minut
Czas duszenia

25

minut

Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ryba duszona / Stopień trudności: łatwe


Danie przygotowałem z łososia pink. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 400 g łososia pink

  • 1 duża cebula

  • 1/2 średniej cukinii

  • 1 średnia papryka

  • 1 łyżka śmietany 18%

  • 2 łyżki keczupu

  • 1 łyżka salsy pomidorowej

  • olej do smażenia

  • sok z cytryny

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, zioła prowansalskie, majeranek, mielona słodka papryka

  • posiekany koperek

Łosoś duszony z warzywami-przepis

  • Łososia umyj pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój dzwonka na pół. Usuń kręgosłup wraz z ościami. Skrop sokiem z cytryny. Przypraw solą, pieprzem, ziłami prowansalskimi i majerankiem. Odstaw, by przeszedł zapachem przypraw.Łosoś pink z przyprawami
  • Cebulę obierz i pokrój w piórka. Cukinię umyj i pokrój w półplasterki. Paprykę przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne i umyj. Pokrój w grubszą kostkę.Pokrojone warzywa
  • Rozgrzej na patelni olej. Włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone warzywa. Przypraw solą , pieprzem, papryką mieloną i ziołami. Wlej 1/2 szklanki wody i wymieszaj. Ułóż na warzywach kawałki łososia.Warzywa na patelni Duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez 20 minut. Sprawdź, czy nie trzeba uzupełnić płynu na patelni.Duszenie warzyw i rybyUduszony łosoś z warzywami
  • Wyłącz grzanie patelni. Wyjmij uduszoną rybę na talerz. Dodaj do warzyw na patelni dwie łyżki keczupu i łyżkę salsy pomidorowej. Włóż łyżkę śmietany oraz posyp posiekanym koperkiem. Doprawianie warzywWszystko wymieszaj. Połóż z powrotem kawałki ryby. Duś kilka minut pod przykryciem.Łosoś uduszony z warzywami
  • Łososia duszonego w warzywach podawaj z ziemniakami z wody, posypanymi koperkiem z dodatkiem ulubionej surówki.Łosoś uduszony z warzywami

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *