Warzywa na patelnię z surówką Ireny
Co na obiad? Często dopada nas to pytanie. Nie bardzo, chce się nam stać przy kuchni i gotować. Zapraszam na pożywne i smaczne danie z mrożonych warzyw.
Zapraszm do moich przepisów na inne dania bezmięsne oraz na Instagram.
Warzywa na patelnię z surówką Ireny
3
porcje20
minut30
minutPotrawa bezmięsna, danie główne
Stopień trudności: łatwa
Wybrałem warzywa na patelnię z ziemniakami. Możesz wziąć jakieś inne. Również przyprawy dobierz według swego smaku. Możesz dodać do smażonych ziemniaków kiełbasę lub boczek wędzony. Tez danie będzie dobre.
Składniki
750 g warzywa na patelnię z ziemniakami – paczka
surówka Ireny z tego przepisu
1 średnia cebula
3 średnie ziemniaki
50 g oleju rzepakowego -5 łyżek
przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, majeranek
Warzywa na patelnię z surówką Ireny – przepis
- Obierz ziemniaki. Opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój w talarki. Obierz cebulę i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę i podsmaż do zeszklenia. Po chwili włóż talarki ziemniaków. Smaż wszystko przez około 10 minut do zarumienienia ziemniaków. Mieszaj od czasu do czasu. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
- Przesyp warzywa z torebki na patelnię. Nie rozmrażaj. Smaż całość kilka minut na większej mocy palnika. Zmniejsz moc i smaż przez 15 minut. Jeżeli warzywa puszczą sok, to musisz go odparować. Zdejmij pokrywkę i zwiększ moc palnika. Mieszaj warzywa w czasie smażenia. Czas smażenia podaję orientacyjnie. Ja lubię, jak warzywa są kruche. Pod koniec posól, popieprz i dopraw majerankiem.
- Warzywa na patelnię podawaj na talerzu z dodatkiem surówki Ireny.
Smacznego.