Surówka Ireny z kapusty pekińskiej
Chcę Cię zaprosić na smaczną i prostą w wykonaniu surówkę, którą przyrządza Irena. Surówka ta świetnie nadaje się do dań mięsnych, szczególnie z grilla.
Dzisiaj mamy praktycznie przez cały rok dostęp do świeżych warzyw. Możemy sporządzać różnorakie surówki, które są dodatkiem do dań głównych lub samodzielnym posiłkiem. Surówka Ireny ma tę zaletę, że można przepis modyfikować na różne sposoby. Ja podaję wersję podstawową. Zapraszam do moich innych przepisów na surówki oraz na Instagram.
Surówka Ireny z kapusty pekińskiej
3
porcje20
minutDanie bezmięsne, surówka.
Trudność wykonania: łatwa
Składniki
200 g kapusty pekińskiej – pół średniej główki
1/2 ogórka świeżego
1/2 pęczka szczypioru
3 rzodkiewki
4 pomidorki koktajlowe
2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
sok z cytryny – 1 łyżka
sól, pieprz
Surówka Ireny z kapusty pekińskiej – przepis
- Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą.
- Kapustę poszatkuj cienko nożem, ogórek pokrój w plasterki i przekrój je na pół, szczypior pokrój drobno. Pomidorki przekrój na pół.
- Wszystkie składniki włóż do miseczki, skrop sokiem z cytryny, dodaj do smaku sól i czarny pieprz. Wymieszaj.
- Przed samym podaniem surówki z kapusty pekińskiej, włóż dwie łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany. Wszystko dokładnie wymieszaj.