Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną
Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną to jedna z najsmaczniejszych zup. Przepis łatwy w wykonaniu. Składniki dostępne w każdym sklepie spożywczym.
Zapraszam do moich innych przepisów z pieczarkami oraz na Instagram.
Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną
3
porcje25
minut90
minutDanie: zupa, danie mięsne
stopień trudności: łatwe
Zupę pieczarkową zrobiłem na żeberkach wieprzowym. Równie smaczna będzie na mięsie drobiowym. Dla osób niejedzących mięsa polecam zrobić zupę na maśle. Dodanie kaszy jęczmiennej powoduje zagęszczenie wywaru oraz nadaje niepowtarzalny smak zupie pieczarkowej.
Składniki
300 g żeberek wieprzowych
500 g pieczarek
30 g kaszy jęczmiennej perłowej
1 większa marchewka
1 korzeń pietruszki
kawałek korzenia selera
kawałek zielonej części pora
1 większa cebula
2 średnie ziemniaki
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka masła
3 łyżki śmietany 18%
posiekany koperek lub natka pietruszki
4 ziarna ziela angielskiego
przyprawy: sól, pieprz
Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną – przepis
- Żeberka umyj pod bieżącą wodą. Wlej do garnka 1,5 l wody i włóż mięso. Zagotuj, zbieraj szumowinę z powierzchni wywaru. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe oraz kaszę jęczmienną. Posól i popieprz. Gotuj pod przykryciem około 60 minut.
- Warzywa korzeniowe obierz i umyj. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, por w pół plastry. Pieczarki pokrój w słupki.
- Na patelni rozgrzej olej, włóż pokrojoną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj pieczarki. Mieszając od czasu do czasu, duś pod przykryciem przez około 10 minut. Wyłącz grzanie patelni.
- Po godzinie przełóż pieczarki do garnka. Dodaj wszystkie warzywa i gotuj około 30 minut. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj z kleksem śmietany. Posyp koperkiem lub natką.Zupa pieczarkowa wspaniale smakuje z moim chlebem pszenno – razowym.Smacznego.