Danie warzywne
||

Obiad warzywny wegetariański

Smaczny i pożywny obiad warzywny wegetariański. Końcówka lata to dobra okazja na dania warzywne. Warzywa latem są najsmaczniejsze.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.

Obiad warzywny wegetariański

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas gotowania

20

minut

Kuchnia: wegetariańska / Potrawa: danie warzywne / stopień trudności: łatwe

Składniki

  • 1 średni kalafior

  • 5 średnich marchewek

  • 5 średnich ziemniaków

  • 1/2 cebuli

  • olej rzepakowy

  • mąka pszenna – opcjonalnie

  • łyżeczka masła do marchwi

  • łyżka masła do zasmażki

  • łyżeczka bułki tartej

  • sól

  • posiekany koperek

Obiad warzywny wegetariański – przpis

  • Marchewkę obierz i umyj pod bieżącą wodą. Pokrój w kostkę.Marchewka
  • Odetnij liście z kalafiora. Odetnij od głąba różyczki kalafiora i umyj pod bieżącą wodą.Kalafior
  • Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój na ćwiartki. Przełóż do garnka. Zalej wodą. Posól i ugotuj.Ziemniaki
  • Pokrojoną marchewkę zalej wodą, tak aby tylko ją zakryła. Posól i uduś do miękkości, jaką lubisz. Pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę masła i wymieszaj. Oprósz marchew mąką i wymieszaj.Duszenie marchwi
  • W większym garnku zagotuj wodę. Posól. Włóż różyczki kalafiora i ugotuj do miękkości jaką lubisz.
  • Pokrój cebulę w kostkę. Rozgrzej na patelni olej. Dodaj pokrojoną cebulę. Smaż do lekkiego zarumienienia cebuli.Smażenie cebuli
  • Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę masła. Dodaj bułkę tartą, nie za dużo, bo bułka wchłonie całe masło. Zmniejsz moc palnika do najmniejszej. Smaż chwilę, cały czas mieszając, do zarumienienia bułki.Zasmażka z bułki tartej.
  • Odcedź ziemniaki i kalafior. Nałóż na talerz ziemniaki, marchewkę duszoną oraz połóż różyczki kalafiora. Ziemniaki polej tłuszczem z cebulą i posyp koperkiem. Kalafior polej bułką tartą z masłem.Danie warzywne

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *