Zapiekanka podana z brokułami
|

Wielkopiątkowy obiad z rybą

Przepyszna zapiekanka z ziemniakami i filetem z miruny, a wszystko podane z brokułem polanym sosem jogurtowym, to moja propozycja na wielkopiątkowy obiad.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz Instagram.

Wielkopiątkowy obiad z rybą

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

35

minut
Czas pieczenia

45

minut

Kuchnia: polska Danie: zapiekanka Stopień trudności: łatwe

Zamiast miruny możesz śmiało wziąć inną rybę np. łososia, halibuta lub filet z ryby słodkowodnej.

Składniki

  • Zapiekanka

  • 300 g fileta z miruny

  • 1 nieduży brokuł

  • 4 średnie ziemniaki

  • 1/2 papryki

  • 1/2 cebuli

  • masło do smażenia

  • przyprawy: sól pieprz czarny, zioła prowansalskie, sok z cytryny

  • Sos

  • 100 g jogurtu naturalnego

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i pieprz

Wielkopiątkowy obiad z rybą – przepis

  • Ziemniaki obierz, umyj i pokrój dość grube talarki. Zagotuj w garnku posoloną wodą. Włóż ziemniaki i gotuj na półtwardo.Ziemniaki pokrojone w talarki
  • Filet z miruny umyj, osusz ręcznikiem papierowym i podziel na mniejsze porcje. Skrop sokiem z cytryny, posól, popieprz i oprósz ziołami prowansalskimi. Odstaw.Przyprawiony filet z miruny
  • Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Brokuł podziel na różyczki. Głąb obierz z grubej skórki i pokrój w kostkę. Głąb brokułu jest bardzo smaczny, nadaje się do przyrządzania zup i zapiekanek. Różyczki i głąb umyj pod bieżącą wodą. Różyczki brokułuZagotuj posoloną wodę w garnku, włóż brokuł i głąb i gotuj 2/3 minuty. Wyjmij warzywo i odstaw.
  • Rozgrzej na patelni łyżkę masła, włóż ziemniaki, pokrojoną cebulę i paprykę. Smaż na średniej mocy palnika przez 5/7 minut, zamieszaj od czasu do czasu.Obsmażanie ziemniaków, papryki i cebuli
  • Nagrzej piekarnik do 200oC, grzanie góra/dół. Naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową i wysmaruj dobrze masłem. Rozłóż zawartość patelni na dnie naczynia. Na wierzchu połóż kawałki ryby, a na nich rozłóż różyczki brokułu i pokrojone kawałki głąba. Układanie warstw zapiekanki.Zapiekanka gotowa do pieczenia.
  • Wierzch naczynia przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do momentu, gdy ryba i warzywa będą upieczone, u mnie zajęło to około 45 minut.Gotowa zapiekanka
  • Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do jogurtu. Dopraw do smaku. Zapiekankę podawaj z brokułami polanymi sosem.
    Zapiekanka podana z brokułami

Podobne wpisy