Wielkopiątkowy obiad z rybą
Przepyszna zapiekanka z ziemniakami i filetem z miruny, a wszystko podane z brokułem polanym sosem jogurtowym, to moja propozycja na wielkopiątkowy obiad.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz Instagram.
Wielkopiątkowy obiad z rybą
2
porcje35
minut45
minut Kuchnia: polska Danie: zapiekanka Stopień trudności: łatwe
Zamiast miruny możesz śmiało wziąć inną rybę np. łososia, halibuta lub filet z ryby słodkowodnej.
Składniki
Zapiekanka
300 g fileta z miruny
1 nieduży brokuł
4 średnie ziemniaki
1/2 papryki
1/2 cebuli
masło do smażenia
przyprawy: sól pieprz czarny, zioła prowansalskie, sok z cytryny
Sos
100 g jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
Wielkopiątkowy obiad z rybą – przepis
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój dość grube talarki. Zagotuj w garnku posoloną wodą. Włóż ziemniaki i gotuj na półtwardo.
- Filet z miruny umyj, osusz ręcznikiem papierowym i podziel na mniejsze porcje. Skrop sokiem z cytryny, posól, popieprz i oprósz ziołami prowansalskimi. Odstaw.
- Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Brokuł podziel na różyczki. Głąb obierz z grubej skórki i pokrój w kostkę. Głąb brokułu jest bardzo smaczny, nadaje się do przyrządzania zup i zapiekanek. Różyczki i głąb umyj pod bieżącą wodą.
Zagotuj posoloną wodę w garnku, włóż brokuł i głąb i gotuj 2/3 minuty. Wyjmij warzywo i odstaw.
- Rozgrzej na patelni łyżkę masła, włóż ziemniaki, pokrojoną cebulę i paprykę. Smaż na średniej mocy palnika przez 5/7 minut, zamieszaj od czasu do czasu.
- Nagrzej piekarnik do 200oC, grzanie góra/dół. Naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową i wysmaruj dobrze masłem. Rozłóż zawartość patelni na dnie naczynia. Na wierzchu połóż kawałki ryby, a na nich rozłóż różyczki brokułu i pokrojone kawałki głąba.
- Wierzch naczynia przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do momentu, gdy ryba i warzywa będą upieczone, u mnie zajęło to około 45 minut.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do jogurtu. Dopraw do smaku. Zapiekankę podawaj z brokułami polanymi sosem.