Wielkanocna babka parzona

U nas na Wielkanoc zawsze gości przepyszna, pulchna i wilgotna baka drożdżowa. Sekret tkwi w zaparzanej mące. Babka zachowuje długo świeżość.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Wielkanocna babka parzona

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

porcji
Czas przygotowania

45

minut
Czas rośnięcia

ok. 60

minut
Czas pieczenia

60

minut

Kuchnia: polska Danie: babka drożdżowa Stopień trudności: średnio trudne

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, musisz wyjąć z lodówki godzinę wcześniej. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Ciasto

  • 500 g mąki tortowej typ 450

  • 250 ml mleka – 1 szklanka

  • 50 g drożdży świeżych – 1/2 opakowania

  • 150 g cukru – 0,7 szklanki

  • 8 g cukru wanilinowego

  • 4 żółtka

  • 100 g masła – 1/2 kostki

  • 100 g rodzynków

  • kandyzowana skórka z pomarańczy

  • szczypta soli

  • bułka tarta do formy

  • Lukier

  • cukier puder

  • sok z cytryny

Wielkanocna babka parzona – przepis

  • Mąkę przesiej do miski. Odejmij 150 g i przełóż do innego naczynia, może być mały garnek. Zagotuj 250 ml mleka. Wrzącym mlekiem zalej mąkę w garnku, rozetrzyj staranie, by nie było grudek. Ja używam drewnianej łyżki, ale może być równie dobrze mikser. Jeżeli powstały grudki, możesz masę przetrzeć przez gęste sitko. Gotową masę odstaw do ostygnięcia.Przetarta zaparzona mąka
  • Rozkrusz do kubka drożdże posyp łyżką cukru. Rozetrzyj drożdże z cukrem, aż powstanie płyn.Płynne drożdże
  • Do przestygniętej zaparzonej mąki wlej drożdże i mieszaj do połączenia. Przykryj naczynie i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja wykorzystuję piekarnik z zapaloną żarówką. U mnie trwało to ok. 30 minut.Zaparzona mąka wymieszana z drożdżami
  • Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Odcedź na sitku i umyj pod bieżącą ciepłą wodą. Osusz papierowym ręcznikiem. Kandyzowaną skórkę pomarańczową posiekaj nożem na mniejsze kawałki. Wymieszaj razem z rodzynkami. Rozpuść 100 g masa i odstaw do wystudzenia.Rodzynki i skórka pomarańczowa
  • Cztery żółtka utrzyj z cukrem na pulchną masę.Ucieranie żółtek
  • Posól mąkę w misce, dodaj cukier wanilinowy i wymieszaj. Do mąki dodaj wyrośnięty rozczyn i utarte żółtka z cukrem. Składniki ciastaNa początku wymieszaj wszystkie składniki łyżką, a następnie wyrabiaj ciasto ręką do momentu, aż zacznie odchodzić id dłoni. Ciasto powinno być wolne, czyli być elastyczne i nie za gęste ani za rzadkie i łatwo odrywać się od rąk. Jeżeli osiągniesz odpowiednią konsystencję ciasta, zacznij wlewać rozpuszczone masło i wyrabiaj do momentu wchłonięcia całego tłuszczu. Rodzynki i skórkę pomarańczową oprósz mąką, wymieszaj i dodaj do ciasta. Bakalie dodane do wyrobionego ciastaPrzez chwilę wyrabiaj ciasto, by rozprowadzić bakalie po całym cieście. Gotowe ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gotowe ciasto
  • Formę do babek z kominkiem wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Z wrośniętego ciasta uformuj wałek i włóż go do formy. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Ciasto w babkowej formie
  • Nagrzej piekarnik do 180oC, grzanie góra/dół. Wstaw formę z wyrośniętym ciastem do piekarnika. Piecz przez około 60 minut, do suchego patyczka. Jeżeli wierzch zacznie się za mocno rumienić, przykryj go folią aluminiową. Po tym czasie wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Po kilkunastu minutach wyjmij babkę z formy i przełóż na kratkę do całkowitego wystygnięcia.Upieczona babka parzona
  • Wsyp do kubka 5 łyżek cukru pudru i wlej sok z cytryny. Wymieszaj, aż powstanie lukier o konsystencji dość rzadkiego kisielu. Udekoruj babkę lukrem.Wielkanocna babka parzona

Podobne wpisy