Wielkanocna babka parzona
U nas na Wielkanoc zawsze gości przepyszna, pulchna i wilgotna baka drożdżowa. Sekret tkwi w zaparzanej mące. Babka zachowuje długo świeżość.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Wielkanocna babka parzona
12
porcji45
minutok. 60
minut60
minut Kuchnia: polska Danie: babka drożdżowa Stopień trudności: średnio trudne
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, musisz wyjąć z lodówki godzinę wcześniej. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Ciasto
500 g mąki tortowej typ 450
250 ml mleka – 1 szklanka
50 g drożdży świeżych – 1/2 opakowania
150 g cukru – 0,7 szklanki
8 g cukru wanilinowego
4 żółtka
100 g masła – 1/2 kostki
100 g rodzynków
kandyzowana skórka z pomarańczy
szczypta soli
bułka tarta do formy
Lukier
cukier puder
sok z cytryny
Wielkanocna babka parzona – przepis
- Mąkę przesiej do miski. Odejmij 150 g i przełóż do innego naczynia, może być mały garnek. Zagotuj 250 ml mleka. Wrzącym mlekiem zalej mąkę w garnku, rozetrzyj staranie, by nie było grudek. Ja używam drewnianej łyżki, ale może być równie dobrze mikser. Jeżeli powstały grudki, możesz masę przetrzeć przez gęste sitko. Gotową masę odstaw do ostygnięcia.
- Rozkrusz do kubka drożdże posyp łyżką cukru. Rozetrzyj drożdże z cukrem, aż powstanie płyn.
- Do przestygniętej zaparzonej mąki wlej drożdże i mieszaj do połączenia. Przykryj naczynie i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja wykorzystuję piekarnik z zapaloną żarówką. U mnie trwało to ok. 30 minut.
- Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Odcedź na sitku i umyj pod bieżącą ciepłą wodą. Osusz papierowym ręcznikiem. Kandyzowaną skórkę pomarańczową posiekaj nożem na mniejsze kawałki. Wymieszaj razem z rodzynkami. Rozpuść 100 g masa i odstaw do wystudzenia.
- Cztery żółtka utrzyj z cukrem na pulchną masę.
- Posól mąkę w misce, dodaj cukier wanilinowy i wymieszaj. Do mąki dodaj wyrośnięty rozczyn i utarte żółtka z cukrem.
Na początku wymieszaj wszystkie składniki łyżką, a następnie wyrabiaj ciasto ręką do momentu, aż zacznie odchodzić id dłoni. Ciasto powinno być wolne, czyli być elastyczne i nie za gęste ani za rzadkie i łatwo odrywać się od rąk. Jeżeli osiągniesz odpowiednią konsystencję ciasta, zacznij wlewać rozpuszczone masło i wyrabiaj do momentu wchłonięcia całego tłuszczu. Rodzynki i skórkę pomarańczową oprósz mąką, wymieszaj i dodaj do ciasta.
Przez chwilę wyrabiaj ciasto, by rozprowadzić bakalie po całym cieście. Gotowe ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Formę do babek z kominkiem wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Z wrośniętego ciasta uformuj wałek i włóż go do formy. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Nagrzej piekarnik do 180oC, grzanie góra/dół. Wstaw formę z wyrośniętym ciastem do piekarnika. Piecz przez około 60 minut, do suchego patyczka. Jeżeli wierzch zacznie się za mocno rumienić, przykryj go folią aluminiową. Po tym czasie wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Po kilkunastu minutach wyjmij babkę z formy i przełóż na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
- Wsyp do kubka 5 łyżek cukru pudru i wlej sok z cytryny. Wymieszaj, aż powstanie lukier o konsystencji dość rzadkiego kisielu. Udekoruj babkę lukrem.