Rogale i bułki śniadaniowe
Nie ma nic przyjemniejszego niż na weekendowe śniadanie przygotować pyszne, puszyste, rumiane i chrupiące rogale oraz bułki. Chcesz zrobić bliskim przyjemność i niespodziankę to zapraszam Cię do wypróbowania mojego przepisu na rogale i bułki śniadaniowe. Prosty przepis na bułki i rogale, które można posypać sezamem, makiem lub czarnuszką.
Zapraszam do moich innych przepisów na pieczywo oraz na Instagram.
Rogale i bułki śniadaniowe
8
sztuk45
minut25
minutDanie: pieczywo
Stopień trudności: łatwe
Są dwa sposoby przygotowania ciasta na rogale i bułki śniadaniowe. Pierwszy sposób to przygotowanie ciasta rano. Odczekanie aż urośnie i pieczenie. Drugi sposób polega na przygotowaniu ciasta wieczorem, wstawieniu do lodówki na 8 godzin i pieczeniu rano dnia następnego. Ja najczęściej korzystam z drugiego sposobu. Nie muszę wstawać wcześnie rano, by zdążyć z wypiekiem na śniadanie.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
450 g mąki pszennej luksusowej typ 550 – 3 szklanki
150 g mąki przennej razowej typ 2000 – 1 szklanka
25 g świezych drożdży lub 7 g instant (1 opakowanie)
200 ml mleka – 4/5 szklanki
160 ml ciepłej wody 2/3 szklanki
30 g masła lub oleju rzepakowego – 3 łyżki
6 g soli – 1 płaska łyżeczka
sezam, mak, czarnuszka do posypania – opcjonalnie
Rogale i bułki śniadaniowe – przepis
- Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Wsyp do miski mąkę chlebową i razową dodaj płaską łyżeczkę soli i wszystko wymieszaj. - Zrób w mące na środku miski wgłębienie, w które wkrusz 20 g świeżych drożdży. Posyp drożdże cukrem i zalej częścią ciepłego mleka. Delikatnie wymieszaj drożdże z cukrem, mleko z niedużą ilością mąki. Odczekaj 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Jeżeli będziesz używał drożdży instant, to wsyp zawartość torebki i wymieszaj z mąką.
- Dodaj do miski ciepłe mleko i wodę. Zagnieć ciasto do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki. Dodaj do ciasta miękkie masło lub olej. Mieszaj ciasto do chwili, gdy cały tłuszcz zostanie wchłonięty.
- Przykryj miskę ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce. Ja wykorzystuję piekarnik z włączoną żarówką. Jeżeli robisz ciasto wieczorem to wstaw miskę do lodówki na 8 godzin. Rano będziesz miał pięknie wyrośnięte ciasto.
- Po mniej więcej 60 – 90 minutach, gdy ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość, wyłóż je na blat lekko posypany mąką. Delikatnie zagnieć.
- Podziel ciasto na 8 równych części. Rozwałkuj na lekko posypanym mąką blacie 4 kawałki ciasta w kształt zbliżony do trójkąta. Zacznij zwijać ciasto od podstawy trójkąta w kierunku wierzchołka, aż powstanie wałeczek. Zawiń wałeczek, tak by wierzchołek był w środku rogala. Z pozostałych kawałków uformuj 4 zgrabne bułki. Odłóż rogale i bułki na formy wyłożone papierem do pieczenia. Bułki i rogale muszą leżeć luźno, gdyż sporo urosną w czasie pieczenia. Ja wykorzystałem blachę 30×30 cm i prostokątną formę 34x 12 cm.
- Przykryj blachę i formę ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce. Włącz piekarnik i nastaw temperaturę na 210oC a grzanie na góra – dół.
- Gdy piekarnik się nagrzeje wstaw blachy na kratkę do piekarnika. Piecz przez 20-25 minut. Sprawdzaj, czy rogale i bułki się mocno nie rumienią, jeżeli tak to musisz przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu wyjmij blachy z piekarnika, a pieczywo ostudź na kratce.
Smacznego.