Chleb ze słonecznikiem

Chleb słonecznikowy na drożdżach

Przepyszny chleb słonecznikowy na drożdżach. Przepis prosty i szybki w wykonaniu, wielokrotnie sprawdzony. W skład chleba wchodzi 5 naturalnych składników.

Zapraszam do moich innych przepisów na pieczywo oraz na Instagram.

Chleb słonecznikowy na drożdżach

Recipe by Marek
Ilość porcji

1

bochenek
Czas przygotowania

180

minut
Czas pieczenia

40

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: chleb / Stopień trudności: łatwe
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 500 g mąki chlebowej pszennej typ 650 lub 750 -3 szklanki

  • 6 g soli – łyżeczka

  • 5 g drożdży suchych lub 20 g świeżych

  • 32o ml letniej wody

  • 60 g łuskanych ziaren słonecznika – 1/3 szklanki

Chleb słonecznikowy na drożdżach – przepis

  • Przesiej do miski 500 g mąki chlebowej. Wlej 290 ml letniej wody. Wymieszaj do połączenia składników. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Jest to proces autolizy, który spowoduje, że chleb będzie smaczniejszy.mąka z wodąCiasto przygotowane do autolizy
  • Wsyp na patelnię 60 g łuskanych ziaren słonecznika. Praż na średniej mocy palnika do momentu zarumienienia. Mieszaj ziarna. Wsyp do kubka 5 g drożdży i wlej 30 ml letniej wody. Rozpuść drożdże.
  • Po 30 minutach posól ciasto. Wlej rozczyn z drożdżami. Wsyp ziarna słonecznika. Wymieszaj dokładnie ręcznie lub mikserem. Ciasto będzie stosunkowo luźne.Wyrobione ciasto
  • Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja wykorzystuję piekarnik z zapaloną żarówką. W trakcie wyrastania złóż dwukrotnie ciasto. Zobacz jak to zrobić.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat. Uformuj z ciasta bochenek.Wyrośniętę ciastoformowanie bochenka
  • Wyłóż formę papierem do pieczenia. Ja wykorzystałem naczynie żaroodporne o wymiarach 28x19x8 cm. Przełóż bochenek do formy i odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut. Wstaw na dno piekarnika naczynie z wodą. Nagrzej piekarnik do 230°C, grzanie góra/dół. Przed włożeniem natnij bochenek. Posmaruj wodą wierzch i posyp sezamem. Wstaw chleb do piekarnika. Piecz 15 minut pod parą. Po tym czasie wyjmij ostrożnie na czynie z gorącą wodą. Zmniejsz temperaturę do 220°C i piecz przez 25 minut. Sprawdzaj, czy wierzch się nie przypieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Wyjmij chleb z formy i postukaj zgiętym palcem w dno chleba, jeżeli usłyszysz głuchy dźwięk, będzie to znaczyć, że chleb jest upieczony. Jeżeli dźwięk będzie inny, to trzeba włożyć chleb na parę minut by się dopiekł. Po upieczeniu ostudź bochenek na kratce.
    Chleb w piekarnikuUpieczony chleb

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *