Sernik kawowy z kruszonką

Sernik kawowy łączy w sobie klasyczne cechy zarówno ciasta kawowego, jak i klasycznego sernika. Wierzch ciasta zwieńczony jest chrupiącą kruszonką.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Sernik kawowy z kruszonką

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

porcji
Czas przygotowania

45

minut
Czas pieczenia

70

minut

Kuchnia: polska Danie: sernik Stopień trudności: łatwy

Składniki

  • Kruszonka

  • 110 g cukru – 1/2 szklanki

  • 110 g mąki tortowej – 3/4 szklanki

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 70 g masła – 1/3 kostki

  • Posypka cynamonowa

  • 110 g cukru – 0,5 szklanki

  • 1,5 pełnych łyżeczek cynamonu

  • 1,5 łyżeczki kakao

  • 1 łyżka skórki pomarańczowej

  • Masa serowa

  • 500 g twarogu półtłustego – 2 kostki

  • 600 g jogurtu greckiego

  • 2 jajka

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 6 g cukru wanilinowego – 1 opakowanie

  • 40 g budyniu śmietankowego – 1 opakowanie

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Sernik kawowy z kruszonką – przepis

  • Przygotuj cynamonową kruszonkę.
    Rozpuść w rondelku 70 g masła. Wsyp do miski 110 g cukru i tyleż samo maki. Dodaj cynamon i wymieszaj. Wlej rozpuszczone masło i wymieszaj łyżką, następnie dłońmi rozcieraj, aż powstanie kruszonka. Gotową kruszonkę odstaw.Gotowa kruszonka
  • Przygotuj cynamonową posypkę.
    W miseczce wymieszaj pół szklanki cukru z cynamonem i kakao.
  • Przygotuj składniki na masę serową.
    Posiekaj skórkę pomarańczową. Wsyp do filiżanki 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, wlej kilka łyżek gorącej wody i wymieszaj, by nie było grudek.Kawa rozpuszczalna Włóż do miski twaróg i rozdrobnij wstępnie widelcem, dodaj jogurt grecki. Blenderem mieszaj do momentu, aż nie będzie grudek. Dodaj do masy cukier puder, cukier wanilinowy, skórkę pomarańczową, proszek budyniowy oraz wlej kawę. Składniki masy serowejWszystkie składniki wymieszaj mikserem ustawionym na niskie obroty. Wbij 2 jajka i wymieszaj mikserem tylko do momentu rozprowadzenia jajek w masie serowej. Masa serowa będzie stosunkowo rzadka.
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, powierzchnię walcową posmaruj masłem lub olejem i przyklej pasek papieru do pieczenia. Połowę masy serowej przełóż do formy i rozprowadź po całej powierzchni. Posyp posypką równomiernie masę serową. P0sypka i druga warstwa masy serowejOstrożnie przełóż pozostałą część masy tak, by nie naruszyć posypki. Wyrównaj wierzch sernika. Posyp sernik równomiernie kruszonką.Sernik posypany kruszonką
  • Nagrzej piekarnik do 170oC, grzanie góra/dół. Wstaw sernik kawowy z kruszonką do piekarnika i piecz przez 70 minut. Po tym czasie wyłącz grzanie i pozostaw na 15 minut z zamkniętymi drzwiczkami piekarnika. Następnie uchyl lekko drzwiczki i pozostaw na dwie godziny do wystygnięcia. Sernik lekko opadnie podczas stygnięcia.
  • Ostudzone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Przenieś sernik do lodówki na cztery godziny do całkowitego stężenia. Na następny dzień wyjmij sernik kawowy z formy.Sernik kawowy z kruszonką
  • Wyjmij ostudzony sernik z formy, pokrój i podaj.Sernik kawowy z kruszonką

Podobne wpisy