Sernik kawowy z kruszonką
Sernik kawowy łączy w sobie klasyczne cechy zarówno ciasta kawowego, jak i klasycznego sernika. Wierzch ciasta zwieńczony jest chrupiącą kruszonką.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Sernik kawowy z kruszonką
12
porcji45
minut70
minutKuchnia: polska Danie: sernik Stopień trudności: łatwy
Składniki
Kruszonka
110 g cukru – 1/2 szklanki
110 g mąki tortowej – 3/4 szklanki
1 łyżeczka cynamonu
70 g masła – 1/3 kostki
Posypka cynamonowa
110 g cukru – 0,5 szklanki
1,5 pełnych łyżeczek cynamonu
1,5 łyżeczki kakao
1 łyżka skórki pomarańczowej
Masa serowa
500 g twarogu półtłustego – 2 kostki
600 g jogurtu greckiego
2 jajka
4 łyżki cukru pudru
6 g cukru wanilinowego – 1 opakowanie
40 g budyniu śmietankowego – 1 opakowanie
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Sernik kawowy z kruszonką – przepis
- Przygotuj cynamonową kruszonkę.
Rozpuść w rondelku 70 g masła. Wsyp do miski 110 g cukru i tyleż samo maki. Dodaj cynamon i wymieszaj. Wlej rozpuszczone masło i wymieszaj łyżką, następnie dłońmi rozcieraj, aż powstanie kruszonka. Gotową kruszonkę odstaw. - Przygotuj cynamonową posypkę.
W miseczce wymieszaj pół szklanki cukru z cynamonem i kakao. - Przygotuj składniki na masę serową.
Posiekaj skórkę pomarańczową. Wsyp do filiżanki 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, wlej kilka łyżek gorącej wody i wymieszaj, by nie było grudek.Włóż do miski twaróg i rozdrobnij wstępnie widelcem, dodaj jogurt grecki. Blenderem mieszaj do momentu, aż nie będzie grudek. Dodaj do masy cukier puder, cukier wanilinowy, skórkę pomarańczową, proszek budyniowy oraz wlej kawę.
Wszystkie składniki wymieszaj mikserem ustawionym na niskie obroty. Wbij 2 jajka i wymieszaj mikserem tylko do momentu rozprowadzenia jajek w masie serowej. Masa serowa będzie stosunkowo rzadka.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, powierzchnię walcową posmaruj masłem lub olejem i przyklej pasek papieru do pieczenia. Połowę masy serowej przełóż do formy i rozprowadź po całej powierzchni. Posyp posypką równomiernie masę serową.
Ostrożnie przełóż pozostałą część masy tak, by nie naruszyć posypki. Wyrównaj wierzch sernika. Posyp sernik równomiernie kruszonką.
- Nagrzej piekarnik do 170oC, grzanie góra/dół. Wstaw sernik kawowy z kruszonką do piekarnika i piecz przez 70 minut. Po tym czasie wyłącz grzanie i pozostaw na 15 minut z zamkniętymi drzwiczkami piekarnika. Następnie uchyl lekko drzwiczki i pozostaw na dwie godziny do wystygnięcia. Sernik lekko opadnie podczas stygnięcia.
- Ostudzone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Przenieś sernik do lodówki na cztery godziny do całkowitego stężenia. Na następny dzień wyjmij sernik kawowy z formy.
- Wyjmij ostudzony sernik z formy, pokrój i podaj.