Bułki razowe

Bułki pszenne razowe z sezamem

Prosty przepis na bardzo smaczne bułki pszenne razowe z posypką z sezamu. Świetna propozycja na pieczywo śniadaniowe.

Zapraszam do moich przepisów na pieczywo oraz na Instagram.

Bułki pszenne razowe z sezamem

Recipe by Marek
Ilość porcji

10

bułek
Czas przygotowania

90

minut
Czas pieczenia

25

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: pieczywo/ stopień trudności: łatwe
Ciasto na bułki można przygotować wieczorem. Wstawić miskę przykrytą folią spożywcza na noc do lodówki. Rano wyjąć wyrośnięte ciasto i postępować jak niżej.


Szklanka moja m a250 ml pojemności.

Składniki

  • 450 g mąki pszennej typ 55o lub 650 – 3 szklanki

  • 250 g mąki pszennej razowej typ 2000 – 2 szklanki

  • 10 g drożdży instant lub 30 g świeżych

  • 200 ml mleka 3,2% – 0,8 szklanki

  • 250 ml ciepłej wody – 1 szklanka

  • 10 g soli

  • 4 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 łyżka mielonego słodu jęczmiennego – opcjonalnie

Bułki pszenne razowe z sezam przepis

  • Mąkę pszenną jasną przesiej przez sito do miski. Dodaj mąkę razową. Wsyp drożdże i ewentualnie słód jęczmienny. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszaj. Wlej ciepłe mleko i wodę. Zacznij miesić ciasto. Najpierw łyżką, następnie ręką. Wyrabiaj do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Dodaj olej. Wyrabiaj, aż cały tłuszcz będzie wchłonięty przez ciasto. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie trwało to niecałą godzinę i ciasto podwoiło swoją objętość. Przygotowanie ciasta
  • Jeżeli korzystasz z drożdży świeżych, to zrób wgłębienie w mące i wkrusz drożdże. Posyp odrobiną cukru. Wlej trochę ciepłego mleka. Lekko wymieszaj i pozostaw na 10 minut. Dalej postępuj jak wyżej.
  • Wyjmij z miski wyrośnięte ciasto. Lekko wyrób na blacie. Podziel na 10 równych części. Z każdej części uformuj w kulkę i odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Ostrym nożem natnij każdą bułkę przez środek. Do kubka wsyp łyżeczkę mąki, dodaj wody i wymieszaj. Konsystencja powinna być bardzo rzadka. Pędzelkiem posmaruj mieszaniną bułki i posyp sezamem.Formowanie bułek
  • Wstaw na spód do piekarnika żaroodporne naczynie z wodą. Powstała w czasie pieczenia para wodna spowoduje, że skórka będzie chrupiąca. Nagrzej piekarnik do 200 °C, grzanie góra/dół. Wstaw blachę z bułkami. Piecz około 25 minut. Upieczone bułki studź na kratce.upieczone bułki

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *