Sałatka z buraków i papryki.

Sałatka z buraczków i papryki na zimę

Sałatka z buraczków i papryki na zimę to smaczny dodatek do dań na , jak i zimno. Również świetnie sałatka nadaje się do przygotowania zupy burakowej.

Zapraszam do moich przepisów na inne przetwory oraz na Instagram.

Sałatka z buraczków i papryki na zimę

Recipe by Marek
Ilość porcji

8

słoików
Czas przygotowania

90

minut
Czas gotowania

25

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: sałatka / stopień trudności: łatwe
Moje słoiki, do których przełożyłem sałatkę były po dżemie. Miały zawartość 280 g dżemu.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 2,5 kg średnich buraków

  • 2 papryki czerwone

  • 3 średnie cebule

  • 70 g cukru – 1/3 szklanki

  • 1 łyżka soli

  • 100 ml oleju rzepakowego – 1/2 szklanki

  • 125 ml octu jabłkowego – 1/2 szklanki

Sałatka z buraczków i papryki na zimę – przepis

  • Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do wykonania sałatki z buraczków i papryki na zimę.Składniki sałatki
  • Buraki umyj pod bieżącą wodą. Włóż do dużego garnka. Zalej wodą, tak by buraki były całkowicie zakryte. Gotuj, aż będą miękkie, około 60 minut. Buraki nie muszą być bardzo miękkie, gdyż będą jeszcze pasteryzowane. Ugotowane buraki odcedź. Odstaw do ostygnięcia. Ugotowane buraki
  • Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Wsyp pokrojoną cebulę. Smaż do zeszklenia. Papryki przekrój wzdłuż na pół. Usuń gniazda nasienne. Umyj i pokrój w drobną kostkę. Dodaj paprykę do smażonej cebuli. Wymieszaj i smaż razem przez 15 minut. Wsyp na patelnię cukier i sól. Wlej ocet. Wszystko wymieszaj. Duś pod przykryciem przez 5 minut.Pokrojona cebula i paprykaSmażenie cebuli z papryką
  • Buraki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do startych buraków dodaj zawartość patelni. Wszystko dokładnie wymieszaj.Gotowa sałatka
  • Przygotuj 8 słoików typu twist off. Wymyj je w płynie do naczyń razem z pokrywkami. Dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Wyparz słoiki, wlewając do każdego bardzo gorącą wodę. Możesz wyparzyć w piekarniku, jak i w zmywarce. Napełnij każdy słoik sałatką, lekko ugniatając. Wyczyść starannie ręcznikiem papierowym brzeg słoika. Zakręć dobrze pokrywkę.
  • Na dno dużego garnka połóż ściereczkę. Ustaw słoiki, tak by się nie stykały. Wlej wodę do 3/4 wysokości słoika. Ustaw średnią moc palnika i zagotuj wodę. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz do minimum moc palnika. Woda powinna tylko delikatnie mrugać. Gotuj przez około 25 minut. Wyjmij słoiki z garnka. Odwróć dnem do góry i przykryj ściereczką. Po wystudzeniu odwróć słoiki. Przechowuj w zaciemnionym i chłodnym miejscu.Pasteryzowanie sałatkiSałatka z buraków i papryki.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *