Letni chłodnik z buraków
W upalne dni polecam chłodnik z buraków. Szybka i prosta w wykonaniu tradycyjna polska letnia zupa.
Zapraszam do moich innych moich przepisów na zupy oraz na Instagram.
Letni chłodnik z buraków
3
porcje30
minut60
minutMój chłodnik przyrządziłem na kupionych ugotowanych burakach. Chłodnik możesz zrobić na zsiadłym mleku, jogurcie naturalnym, kefirze lub maślance, Wszystkie te składniki możesz oczywiście mieszać dowolnie. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki
400 g kefiru – 1,5 szklanki
250 g jogurtu naturalnego – 1 szklanka
3 średnie buraki ugotowane
3 ogórki
kilka rzodkiewek
2 ząbki czosnku
pół pęczka szczypiorku
posiekany koperek
przyprawy: sól, pieprz czarny, sok z cytryny
Letni chłodnik z buraków – przepis
- Ugotowane buraki zetrzyj na tarce do jarzyn o grubych oczkach.
- Odetnij nać i ogonki od rzodkiewek. Odetnij końcówki od szczypioru. Obierz ząbki czosnku. Ogórki, rzodkiewki i szczypior umyj pod bieżącą wodą. Obierz ogórki ze skórki.
- Szczypior i czosnek posiekaj nożem.
- Ogórki i rzodkiewkę zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
- Włóż do miski starte buraki, ogórki i rzodkiewkę. Dodaj posiekany szczypiorek, koperek oraz czosnek. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Chłodnik będzie stosunkowo gęsty. Jeżeli lubisz rzadszy, to dodaj więcej jogurtu i kefiru. Odstaw do lodówki na godzinę do schłodzenia.
- Schłodzony chłodnik podawaj z ziemniakami okraszonymi smażonym boczkiem z cebulką. Do chłodnika możesz podać połówki jajka ugotowanego na twardo.