Zupa paprykowa
|

Zupa paprykowa z fasolką szparagową

Lato to okres, gdy warzywa są najsmaczniejsze i tanie. Zapraszam do przepisu na smaczną zupę paprykową z fasolką szparagową oraz cukinią. Przepis sprawdzony.

Zapraszam do moich innych przepisów na zupy oraz na Instagram.

Zupa paprykowa z fasolką szparagową

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas gotowania

25

minut

Kuchnia: polska  / Potrawa: zupa / Stopień trudności: łatwe

Z niedzielnego obiadu pozostały mi dwie duszone pałki z kurczaka oraz trochę sosu, który zamienił się w galaretkę. Z tego mięsa oraz sosu ugotowałem zupę paprykową z fasolą szparagową, oraz cukinia. Równie smaczna zupa jest zrobiona na boczku wędzonym. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż z cebulą. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 2 czerwone papryki

  • 1/2 średniej cukinii

  • 200 g fasolki szparagowej

  • 1 średnia cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 duży pomidor

  • garść warzyw mrożonych

  • 1 większy ziemniak

  • 2 pałki z kurczaka + galaretka lub 100 g boczku wędzonego

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, majeranek, oregano

  • posiekany koperek

  • olej do smażenia

  • 2 łyżki śmietany 18% – opcjonalnie

  • 1 większy ziemniak

Zupa paprykowa z fasolką szparagową – przepis

  • Paprykę przekrój wzdłuż na pół. Usuń gniazda nasienne. Połówki pokrój w szersze paski. Umyj pod bieżącą wodą i pokrój w większą kostkę. Z fasoli usuń końcówki. Umyj i pokrój na 3 części. Cukinię umyj. Odetnij końcówkę i pokrój na półtalarki. Obierz cebulę i pokrój w półtalarki.Pokrojone warzywa Obierz ząbki czosnku i posiekaj nożem. Posiekany czosnekZiemniaka obierz i umyj. Pokrój w kostkę.Pokrojony ziemniak
  • Obierz mięso od kości i pokrój na mniejsze kawałki. Rozdrobnione mięsoJeżeli robisz zupę na boczku, to pokrój boczek w kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, dodaj boczek i smaż do zarumienienia.
  • Rozgrzej na patelni olej. Włóż pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj posiekany czosnek i chwilę podsmaż. Włóż do patelni pokrojoną paprykę i cukinię. Wymieszaj. Smaż pod przykryciem przez kilka minut na średniej mocy palnika.
  • Zalej pomidor wrzącą woda i chwilę potrzymaj. Obierz ze skórki. Zetrzyj go na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Starty pomidor
  • Wlej do garnka litr wody (4 szklanki). Przełóż zawartość patelni. Dodaj mięso z kurczaka i galaretkę lub przesmażony boczek. Wsyp warzywa mrożone i dodaj pokrojonego ziemniaka. Wlej starty pomidor.Gotowanie zupy Posól i popieprz. Gotuj pod przykryciem na małej średniej mocy palnika, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Pod koniec gotowania przypraw majerankiem, mieloną papryką i oregano. Wsyp posiekany koperek. Możesz zaprawić śmietaną.
  • Ugotowaną zupę podawaj z pieczywem.Zupa paprykowa

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *