karp smażony
|||

Karp smażony z cebulą

Ulubiona ryba Ireny. Tradycyjne danie wigilijne. U nas gości parę razy w roku, najczęściej w postaci smażonej z dodatkiem cebuli.

Zapraszam do moich innych przepisów z ryb oraz na Instagram.

Karp smażony z cebulą

Ilość porcji

1

porcja
Czas przygotowania

60

minut
Czas smażenia

25

minut

Składniki

  • 300 g karpia – 3 kawałki

  • 1/2 średniej cebuli

  • 50 g oleju rzepakowego – 5 łyżek

  • mąka do obtoczenia ryby

Karp smażony z cebulą – przepis

  • Zamrożoną rybę włóż do ciepłej wody na kilkanaście minut. Wyjmij i osusz ręcznikiem papierowym. Skrop sokiem z cytryny. Odstaw na kilkanaście minut. Osusz jeszcze raz, posól i popieprz.
  • Cebulę pokrój w piórka. Rozgrzej na patelni olej. Kawałki karpia obtocz w mące.
  • Układaj kawałki na patelni i smaż na średniej mocy palnika. Obracaj rybę w czasie smażenia. Po 15 minutach dodaj pokrojoną cebulę.smażenie ryby
  • Karpia smażonego podawaj z ziemniakami z wody i surówką.
    Smacznego.karp smażony

Podobne wpisy