Karp smażony z cebulą
Ulubiona ryba Ireny. Tradycyjne danie wigilijne. U nas gości parę razy w roku, najczęściej w postaci smażonej z dodatkiem cebuli.
Zapraszam do moich innych przepisów z ryb oraz na Instagram.
Karp smażony z cebulą
1
porcja60
minut25
minutSkładniki
300 g karpia – 3 kawałki
1/2 średniej cebuli
50 g oleju rzepakowego – 5 łyżek
mąka do obtoczenia ryby
Karp smażony z cebulą – przepis
- Zamrożoną rybę włóż do ciepłej wody na kilkanaście minut. Wyjmij i osusz ręcznikiem papierowym. Skrop sokiem z cytryny. Odstaw na kilkanaście minut. Osusz jeszcze raz, posól i popieprz.
- Cebulę pokrój w piórka. Rozgrzej na patelni olej. Kawałki karpia obtocz w mące.
- Układaj kawałki na patelni i smaż na średniej mocy palnika. Obracaj rybę w czasie smażenia. Po 15 minutach dodaj pokrojoną cebulę.
- Karpia smażonego podawaj z ziemniakami z wody i surówką.
Smacznego.