Warzywa

Mrożone warzywa korzeniowe

Mrożenie warzyw to doskonały sposób ich przechowywania. Jeżeli masz miejsce w zamrażarce, to gorąco polecam. Ja mrożę marchew, seler, pietruszkę i por.

Zapraszam do moich innych przepisów na przetwory oraz na Instagram.

Na czym polega mrożenie warzyw?

Mrożenie warzyw polega na oziębieniu do temperatury – 18°C lub mniejszej i przechowywaniu w tych warunkach. Mrożenie pozwala zachować witaminy i składniki mineralne. Warzywa mrożone zachowują swoje walory smakowe. Produkty spożywcze należy przechowywać w woreczkach plastykowych lub pojemnikach, które nadają się do mrożenia. Świetnie sprawdzą się pojemniki po lodach. Do mrożenia wybierz warzywa świeże i zdrowe. Ja przechowuję warzywa mrożone około 2 miesięcy, po czym znów robię zapas.

Mrożona włoszczyzna

Czas przygotowania

30

minut

Danie: przetwory
Stopień trudności: bardzo proste

Składniki

  • 650 g marchwi – 4 większe

  • 180 g korzenia pietruszki – 1 większa

  • 260 g korzenia selera – 1/2 średniego

  • 150 g zielonej części pora

Mrożona włoszczyzna – przepis

  • Marchew, pietruszkę i seler obierz. Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym.Umyte warzywa
  • Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce do jarzyn. Por pokrój w plasterki. Jeżeli użyjesz robota kuchennego, to korzenie pokrój na mniejsze części.
  • Startą włoszczyznę dokładnie wymieszaj z pokrojonym porem.Starte warzywa
  • Włoszczyznę możesz mrozić na dwa sposoby. Rozłożyć na tacy i tak zamrozić. Po zamrożeniu przełożyć do woreczków do przechowywania żywności. Można od razu przełożyć do woreczków i zamrozić. Pierwszy sposób zapobiega ewentualnemu zbryleniu włoszczyzny. Jest to duże ułatwienie w gotowaniu dań z wykorzystaniem włoszczyzny.Mrożenie na tacyMrożenie w woreczkach

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *