Piątkowa zapiekanka warzywna
Piątkowa zapiekanka warzywna, bo najczęściej robię ją w piątek. Kolorowe bardzo smaczne, pożywne i proste w przygotowaniu danie obiadowe.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.
Piątkowa zapiekanka warzywna
2
porcje30
minut25
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: zapiekanka warzywna/ Stopień trudności: łatwe
Zapiekankę warzywną przygotowałem w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 30x20x6 cm. Do przygotowania zapiekanki warzywnej możesz użyć innych warzyw np. brokułu, bakłażana…
Składniki do zapiekanki warzywnej
kilka różyczek kalafiora
parę strąków fasoli szparagowej
1 papryka czerwona
1/2 średniej cukinii
1 duża cebula
3 średnie ziemniaki
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, papryka słodka mielona
Zapiekanka warzywna – przepis
- Obierz ziemniaki. Umyj i pokrój w większą kostkę. Ugotuj na półtwardo.
- Strąki fasolki i różyczki kalafiora umyj. Strąki pokrój na mniejsze kawałki.
- Przekrój paprykę na pół. Usuń ogonek i gniazdo nasienne. Umyj i pokrój w większą kostkę. Cukinię przekrój na pół. Usuń końcówkę. Umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Rozgrzej olej na patelni. Włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną paprykę i cukinię do patelni. Podlej wszystko kilkoma łyżkami wody. Wymieszaj i duś pod przykryciem na małej mocy palnika, aż warzywa lekko zmiękną.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Włóż podsmażone warzywa i ugotowane ziemniaki. Posól, popieprz, posyp papryką mieloną i majerankiem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Nagrzej piekarnik do 180 °C, włącz termoobieg. Wstaw naczynie z zapiekanką warzywną do piekarnika. Piecz 30 minut.
- Zapiekankę warzywną podawaj z ulubioną surówką.