|

Szarlotka na półkruchym cieście z bezą

Szarlotka na półkruchym cieście z bezą to przepis na szybkie i łatwe ciasto do wykonania. Bez podpiekania spodu oraz smażenia jabłek.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Szarlotka na półkruchym cieście z bezą

Recipe by Marek
Ilość porcji

16

porcji
Czas przygotowania

40

minut
Czas pieczenia

55

minut

Kuchnia: polska Danie: szarlotka Stopień trudności: łatwe

Szarlotkę na półkruchym cieście piekłem w okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm. Do ciasta użyłem jabłek odmiany szara reneta. Mogą być inne o kwaskowatym smaku. Jeżeli lubisz słodkie ciasto, to zwiększ ilość cukru w przepisie. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Ciasto półkruche

  • 320 g mąki tortowej 450 – 2 szklanki

  • 3 żółtka

  • 120 g masła zimnego

  • 1 kopiasta łyżka śmietany 18%

  • 70 g cukru -1/3 szklanki

  • 8 g cukru wanilinowego

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • Beza

  • 3 białka jajek

  • 120 g cukru – więcej niż połowa szklanki

  • 20 g budyniu waniliowego bez cukru – 1/2 opakowania

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • Masa jabłkowa

  • 1,3 kg kwaskowych jabłek

  • sok z połówki cytryny

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania

Szarlotka na półkruchym cieście z bezą – przepis

  • Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Oddziel żółtka od białek i przełóż do naczynia, w którym będziesz je ucierał z cukrem. Dodaj do żółtek 70 g cukru i 8 g cukru wanilinowego. Ucieraj mikserem na najwyższych obrotach do momentu, aż powstanie jasna puszysta masa, a cukier się rozpuści.Utarte żółtka z cukrem
  • Przesiej do miski 2 szklanki mąki tortowej. Dodaj szczyptę soli, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i wymieszaj łyżką. Włóż do mąki 120 g zimnego masła. Siekaczem posiekaj masło na drobne kawałki. Suche składniki z posiekanym masłemDodaj utarte żółtka z cukrem oraz kopiastą łyżkę śmietany. Ręką wyrób ciasto do momentu, aż będzie plastyczne. Uformuj z ciasta kulę i zawiń w folię spożywczą. Włóż na 30 minut do lodówki.Gotowe ciasto półkruche
  • Jabłka umyj i obierz. Zetrzyj jabłka na tarce o dużych oczkach. Skrop sokiem z cytryny, wsyp cukier wanilinowy i posyp cynamonem. Wymieszaj składniki i odstaw.
  • Wlej do naczynia 3 białka i mikserem na najwyższych obrotach ubij sztywną pianę. Powoli zacznij dodawać partiami cukier, nie przerywając ubijania. Ubijaj, aż cukier się rozpuści i powstanie gęsta błyszcząca masa. Zmniejsz obroty do najmniejszych i dodaj sok z cytryny oraz proszek budyniowy. Chwilę pomieszaj, do połączenia składników.Masa bezowa
  • Włącz piekarnik, ustaw temperaturę 180℃ i grzanie góra/dół. Wyjmij ciasto z lodówki. Odkrój 1/5 ciasta, które wykorzystasz na posypanie bezy na wierzchu. Formę posmaruj cienko masłem. Ciasto pokrój na centymetrowe plastry i ułóż na dnie tortownicy. Palcami zlep ciasto, by pokryło cały spód. Odciśnij rękoma starte jabłka z nadmiaru soku i ułóż na spodzie ciasta. Nie wylewaj soku, jest bardzo smaczny. Wyrównaj jabłka. Jabłka ułożone na cieścieNa jabłka wyłóż masę bezową i za pomocą łyżki maczanej w ciepłej wodzie rozprowadź po całej powierzchni. Układanie masy bezowejPozostałe ciasto zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Powstałymi wiórkami posyp delikatnie wierzch bezy. Szarlotka na półkruchym cieście jest gotowa do pieczenia.Szarlotka gotowa do pieczenia
  • Wstaw tortownicę do piekarnika. Piecz 55 minut. Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Wyłącz piekarnik. Uchyl nieco drzwiczki i pozostaw ciasto na 15 minut. Wyjmij ciasto i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Wyjmij szarlotkę na półkruchym cieście z formy i przełóż na talerz.Upieczona szarlotka z bezą

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *