Szarlotka na półkruchym cieście z bezą
Szarlotka na półkruchym cieście z bezą to przepis na szybkie i łatwe ciasto do wykonania. Bez podpiekania spodu oraz smażenia jabłek.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Szarlotka na półkruchym cieście z bezą
16
porcji40
minut55
minutKuchnia: polska Danie: szarlotka Stopień trudności: łatwe
Szarlotkę na półkruchym cieście piekłem w okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm. Do ciasta użyłem jabłek odmiany szara reneta. Mogą być inne o kwaskowatym smaku. Jeżeli lubisz słodkie ciasto, to zwiększ ilość cukru w przepisie. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Ciasto półkruche
320 g mąki tortowej 450 – 2 szklanki
3 żółtka
120 g masła zimnego
1 kopiasta łyżka śmietany 18%
70 g cukru -1/3 szklanki
8 g cukru wanilinowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Beza
3 białka jajek
120 g cukru – więcej niż połowa szklanki
20 g budyniu waniliowego bez cukru – 1/2 opakowania
2 łyżki soku z cytryny
Masa jabłkowa
1,3 kg kwaskowych jabłek
sok z połówki cytryny
2 łyżeczki cynamonu
8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania
Szarlotka na półkruchym cieście z bezą – przepis
- Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Oddziel żółtka od białek i przełóż do naczynia, w którym będziesz je ucierał z cukrem. Dodaj do żółtek 70 g cukru i 8 g cukru wanilinowego. Ucieraj mikserem na najwyższych obrotach do momentu, aż powstanie jasna puszysta masa, a cukier się rozpuści.
- Przesiej do miski 2 szklanki mąki tortowej. Dodaj szczyptę soli, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i wymieszaj łyżką. Włóż do mąki 120 g zimnego masła. Siekaczem posiekaj masło na drobne kawałki. Dodaj utarte żółtka z cukrem oraz kopiastą łyżkę śmietany. Ręką wyrób ciasto do momentu, aż będzie plastyczne. Uformuj z ciasta kulę i zawiń w folię spożywczą. Włóż na 30 minut do lodówki.
- Jabłka umyj i obierz. Zetrzyj jabłka na tarce o dużych oczkach. Skrop sokiem z cytryny, wsyp cukier wanilinowy i posyp cynamonem. Wymieszaj składniki i odstaw.
- Wlej do naczynia 3 białka i mikserem na najwyższych obrotach ubij sztywną pianę. Powoli zacznij dodawać partiami cukier, nie przerywając ubijania. Ubijaj, aż cukier się rozpuści i powstanie gęsta błyszcząca masa. Zmniejsz obroty do najmniejszych i dodaj sok z cytryny oraz proszek budyniowy. Chwilę pomieszaj, do połączenia składników.
- Włącz piekarnik, ustaw temperaturę 180℃ i grzanie góra/dół. Wyjmij ciasto z lodówki. Odkrój 1/5 ciasta, które wykorzystasz na posypanie bezy na wierzchu. Formę posmaruj cienko masłem. Ciasto pokrój na centymetrowe plastry i ułóż na dnie tortownicy. Palcami zlep ciasto, by pokryło cały spód. Odciśnij rękoma starte jabłka z nadmiaru soku i ułóż na spodzie ciasta. Nie wylewaj soku, jest bardzo smaczny. Wyrównaj jabłka. Na jabłka wyłóż masę bezową i za pomocą łyżki maczanej w ciepłej wodzie rozprowadź po całej powierzchni. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Powstałymi wiórkami posyp delikatnie wierzch bezy. Szarlotka na półkruchym cieście jest gotowa do pieczenia.
- Wstaw tortownicę do piekarnika. Piecz 55 minut. Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Wyłącz piekarnik. Uchyl nieco drzwiczki i pozostaw ciasto na 15 minut. Wyjmij ciasto i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Wyjmij szarlotkę na półkruchym cieście z formy i przełóż na talerz.