bułeczki cynamonowe z jabłkami

Bułeczki cynamonowe z jabłkami

Przepyszne i puszyste bułeczki cynamonowe z jabłkami, aromatyczne dzięki dużej ilości cynamonu. Proste do przyrządzenia ciasto drożdżowe.

Zapraszam do moich innych przepisów na słodkie wypieki oraz na Instagram.

Bułeczki cynamonowe z jabłkami

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

porcji
Czas przygotowania

30

minut
Czas oczekiwania

90

minut
Czas pieczenia

35

minut

Kuchnia: polska Danie: bułeczki drożdżowe Stopień trudności: łatwe

Do przyrządzenia bułeczek lepsze będą jabłka kwaskowate np. szara reneta, antonówka… Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Ciasto drożdżowe

  • 320 g mąki tortowej typ 450 – 2 szklanki

  • 70 g cukru 1/3 szklanki

  • 7 g drożdży suszonych instant

  • 70 g masła – 1/3 kostki

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania

  • 1 żółtko

  • 1 całe jajko

  • 150 ml mleka – 0,6 szklanki

  • szczypta soli

  • Nadzianie bułeczek

  • 100 g cukru – ok. 1/2 szklanki

  • 3 łyżeczki kopiaste cynamonu

  • 20 g rozpuszczonego masła

  • 3 średnie jabłka

  • sok z 1/3 cytryny

  • Lukier

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 3 łyżki soku z cytryny

Bułeczki cynamonowe z jabłkami – przepis

  • Przygotuj wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Rozpuść w rondelku masło. Przesiej do miski mąkę. Posól, dodaj cukier, cukier wanilinowy i drożdże instant, Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszaj. Wbij jedno całe jajko i jedno żółtko, białko odstaw do posmarowania bułeczek. Wlej mleko. Wszystko wyrabiaj ręką lub mikserem do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Zacznij wlewać rozpuszczone masło, cały czas wyrabiając ciasto. Wyrabiaj do chwili, wchłonięcia całego tłuszczu przez ciasto. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, może być piekarnik z zapaloną żarówką.Wyrobione ciasto drożdżowe
  • Gdy ciasto wyrośnie, przygotuj jabłka. Umyj i obierz jabłka. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wyciśnij sok z cytryny i posyp łyżeczką kopiastą cynamonu. Wszystko wymieszaj łyżką. Jabłka przygotowane do wypełnienia bułeczekWsyp do kubka 100 g cukru i 2 kopiaste łyżeczki cynamonu. Dokładnie wymieszaj.
  • Wyjmij wyrośnięte ciasto na lekko posypany mąką blat i delikatnie wyrób. Rozwałkuj ciasto na prostokątny placek u grubości około centymetra. Pędzelkiem posmaruj placek masłem zostawiając 2 – centymetrowy margines wzdłuż dłuższego boku. Posyp placek mieszanką cukru i cynamonu, pozostawiając margines. Placek posypany cynamonem z cukremJeżeli w startych jabłkach zebrał się sok, to go odlej. Wyłóż jabłka na posypkę i rozprowadź po powierzchni łyżką, pamiętaj o marginesie, by był pusty. Powoli zacznij zwijać placek w rulon wzdłuż dłuższego boku w kierunku wolnego marginesu.Zwijanie placka Końcówka ciasta powinna być na wierzchu. Sklej koniec ciasta z bokiem rolady. Pokrój w poprzek roladę na bułeczki o grubości 2-2,5 cm. Mnie z tej ilości ciasta wyszło 10 bułeczek. Odkładaj bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut do powtórnego wyrośnięcia.Bułeczki gotowe do pieczenia
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180o C, grzanie góra/dół. Roztrzep pozostałe białko widelcem i posmaruj nim bułeczki. Wstaw blachę do piekarnika. Piecz 30 – 35 minut. Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Upieczone bułeczki ostudź na kratce. Wlej sok z cytryny do szklanki z cukrem pudrem. Rozetrzyj całość i sprawdź konsystencję lukru. Jeżeli jest rzadki, to dodaj cukru, jeżeli za gęsty dodaj sok. Lukier nie powinien być zbyt gęsty. Pamiętaj o tym, że z czasem lukier będzie gęstniał i zastygnie całkowicie. Polukruj upieczone bułeczki.Upieczone bułeczki cynamonowe z jabłkami

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *