Jesienny sernik dyniowy

Dynia to warzywo typowo jesienne, można z niej przyrządzić wiele smacznych potraw. Zapraszam na przepyszny jesienny sernik dyniowy o przepięknym kolorze.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Jesienny sernik dyniowy

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

porcji
Czas przygotowania

60

minut
Czas pieczenia

90

minut

Kuchnia: polska Danie: ciasto-sernik Stopień trudności: łatwe

Wszystkie składniki do przygotowania sernika, muszą być w temperaturze pokojowej. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Masa serowa

  • 500 g twarogu – 2 opakowania po 250 g

  • 250 g puree z dyni

  • 2 jajka

  • 75 g cukru – 1/3 szklanki

  • 8 g cukru wanilinowego 1/2 opakowania

  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru

  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • Spód sernika

  • 150 g herbatników

  • 70 g masła

  • 1 łyżeczka cynamonu

Jesienny sernik dyniowy – przepis

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180o C, grzanie góra/dół. Dynię umyj i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Przekrój na pół, połówkę na 3 części. Usuń gniazdo nasienne i ogonek. Ułóż kawałki dyni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na około 30 minut. Sprawdź widelcem, czy dynia jest miękka. Wyjmij i odstaw do ostudzenia. Upieczona dyniaŁyżką stołową oddziel miąższ od skóry. Za pomocą blendera zmiksuj na gładkie puree. Puree z dyniOdłóż 250 g do sernika, resztę możesz przez kilka dni trzymać w lodówce lub zamrozić.
  • Twaróg zmiel maszynką do mięsa lub zmiksuj ręcznym blenderem. Zmiksowany twarógPrzełóż twaróg do miski. Wsyp też 75 gramów cukru, 1/2 saszetki cukru wanilinowego oraz opakowanie 40 g budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru o wadze 35-40 gramów. Wbij trzy jajka i dodaj 250 g przestudzonej pulpy z dyni. Całość zmiksuj na wolnych obrotach miksera, aż masa będzie idealnie gładka.  Moja masa wyszła stosunkowo gęsta. Zależy to od wilgotności twarogu oraz puree z dyni.Przygotowywanie masy serowejGotowa masa serowa
  • Włóż ciastka i cynamon do blendera i zmiksuj na drobny “piasek”. Możesz również rozdrobnić herbatniki drewnianym tłuczkiem do ziemniaków. Rozpuść 70 g masła i dodaj do herbatników. Wszystko starannie wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem. Proszek herbatnikowy wsyp do tortownicy. Wyrównaj powierzchnię. Uklep proszek dnem szklanki i uformuj tak, by zachodził na brzegi formy.Proszek herbatnikowy w formie
  • Na dno piekarnika wstaw szerokie naczynie z wodą, może być blacha do pieczenia. Nagrzej piekarnik do temperatury 165o C, grzanie góra/dół. Przełóż delikatnie masę serową do tortownicy i łyżką wyrównaj powierzchnię. Sernik gotowy do pieczeniaWstaw sernik do nagrzanego piekarnika. Piecz w zaparowaniu przez 90 minut. Po tym czasie wyłącz grzanie i pozostaw na 10 minut ciasto zamknięte w piekarniku. Lekko uchyl drzwiczki i pozostaw tak na 15 minut. Wyjmij sernik, po lekkim wystudzeniu wyjmij z tortownicy i pozostaw do całkowitego schłodzenia. Przełóż na talerz.Upieczony sernik dyniowy

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *