ciasto ze smażonymi śliwkami

Ciasto ze smażonymi śliwkami i bezą

Ciasto z smażonymi śliwkami i bezą to świetna słodka propozycja na jesienne wieczory. Przesmażone z cukrem i cynamonem śliwki dodadzą niepowtarzalnego smaku.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta z owocami oraz na Instagram.

Ciasto ze smażonymi śliwkami i bezą

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

porcji
Czas przygotowania

90

minut
Czas pieczenia

50

minut

Kategoria: ciasto/ Potrawa: ciasto ze śliwkami/ Stopień trudności: łatwe

Składniki

  • CIASTO PÓŁKRUCHE z tego przepisu

  • – masło lub margaryna do posmarowania tortownicy

  • – bułka tarta do posypania tortownicy

  • BEZA

  • – białka 3 jajek

  • – 140 g cukru pudru – 0,6 szklanki

  • – 40 g budyniu waniliowego – 1 opakowanie, może być skrobia ziemniaczana

  • MASA ŚLIWKOWA

  • 800 g śliwek

  • 1 łyżeczka masła lub margaryny

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Ciasto ze smażonymi śliwkami i bezą – przepis

  • Gdy ciasto chłodzi się w lodówce, możemy przygotować śliwki. Wymyj śliwki pod bieżącą wodą. Wytrzyj ręcznikiem papierowy, wypestkuj i podziel na połówki. Na patelni rozgrzej masło. Włóż śliwki. Posyp cukrem i cynamonem. Smaż na małej mocy palnika. Nie rozmaż śliwek. Śliwki powinny być w kawałkach. Do zagęszczenia masy – wlej 1/4 szklanki wody zimnej i dodaj łyżkę skrobi ziemniaczanej. Wymieszaj i wlej do smażonych śliwek. Wszystko energicznie wymieszaj. Chwilę smaż. Odstaw masę śliwkową do przestygnięcia.Masa śliwkowa
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C, grzanie góra/dół. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wyjmij z lodówki ciasto. Podziel na 2 części. Większą wylep dno tortownicy. Nakłuj widelcem. Podpiecz ciasto przez około 15 – 20 minut do lekkiego zarumienienia, w zależności jak grubo wyłożyłeś dno tortownicy. Zapieczenie ciasta zapobiegnie powstaniu zakalca.
  • Gdy podpiekasz spód ciasta, przygotuj bezę. Wlej do wysokiego naczynia białka i ubij mikserem na wysokich obrotach pianę. Jak piana będzie gotowa, zacznij dodawać porcjami cukier, cały czas mieszając mikserem. Mieszaj do momentu, gdy cukier się rozpuści. Zmień obroty na najmniejsze. Wsypuj powoli do masy budyń, cały czas mieszając. Gdy budyń zostanie rozprowadzony, masa bezowa jest gotowa.beza
  • Nagrzej ponownie piekarni do 180°C, grzanie góra/dół. Włóż na podpieczone ciasto (ciasto może być ciepłe) masę śliwkową i równomiernie rozłóż po całej powierzchni. Na wierzch rozprowadź masę bezową. Z pozostałego ciasta rozwałkuj cienkie kawałki i delikatnie połóż na masę bezową. Ja wałkowałem ciasto między dwoma kawałkami foli.Przygotowanie ciasta do pieczenia
  • Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika. Piecz około 50 minut. Gdy zacznie się przypiekać wierzch ciasta, to przykryj folią aluminiową. Wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto na 20 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki i pozostaw do czasu ostudzenia ciasta. Wyjmij ciasto i pozostaw w formie do całkowitego wystygnięcia. Gdy ciasto będzie zimne, możesz wyjąć je z tortownicy.Upieczone ciastociasto ze smażonymi śliwkami

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *