Ciasto ze smażonymi śliwkami i bezą
Ciasto z smażonymi śliwkami i bezą to świetna słodka propozycja na jesienne wieczory. Przesmażone z cukrem i cynamonem śliwki dodadzą niepowtarzalnego smaku.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta z owocami oraz na Instagram.
Ciasto ze smażonymi śliwkami i bezą
12
porcji90
minut50
minutKategoria: ciasto/ Potrawa: ciasto ze śliwkami/ Stopień trudności: łatwe
Składniki
CIASTO PÓŁKRUCHE z tego przepisu
– masło lub margaryna do posmarowania tortownicy
– bułka tarta do posypania tortownicy
BEZA
– białka 3 jajek
– 140 g cukru pudru – 0,6 szklanki
– 40 g budyniu waniliowego – 1 opakowanie, może być skrobia ziemniaczana
MASA ŚLIWKOWA
800 g śliwek
1 łyżeczka masła lub margaryny
1 łyżka cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
Ciasto ze smażonymi śliwkami i bezą – przepis
- Gdy ciasto chłodzi się w lodówce, możemy przygotować śliwki. Wymyj śliwki pod bieżącą wodą. Wytrzyj ręcznikiem papierowy, wypestkuj i podziel na połówki. Na patelni rozgrzej masło. Włóż śliwki. Posyp cukrem i cynamonem. Smaż na małej mocy palnika. Nie rozmaż śliwek. Śliwki powinny być w kawałkach. Do zagęszczenia masy – wlej 1/4 szklanki wody zimnej i dodaj łyżkę skrobi ziemniaczanej. Wymieszaj i wlej do smażonych śliwek. Wszystko energicznie wymieszaj. Chwilę smaż. Odstaw masę śliwkową do przestygnięcia.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C, grzanie góra/dół. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wyjmij z lodówki ciasto. Podziel na 2 części. Większą wylep dno tortownicy. Nakłuj widelcem. Podpiecz ciasto przez około 15 – 20 minut do lekkiego zarumienienia, w zależności jak grubo wyłożyłeś dno tortownicy. Zapieczenie ciasta zapobiegnie powstaniu zakalca.
- Gdy podpiekasz spód ciasta, przygotuj bezę. Wlej do wysokiego naczynia białka i ubij mikserem na wysokich obrotach pianę. Jak piana będzie gotowa, zacznij dodawać porcjami cukier, cały czas mieszając mikserem. Mieszaj do momentu, gdy cukier się rozpuści. Zmień obroty na najmniejsze. Wsypuj powoli do masy budyń, cały czas mieszając. Gdy budyń zostanie rozprowadzony, masa bezowa jest gotowa.
- Nagrzej ponownie piekarni do 180°C, grzanie góra/dół. Włóż na podpieczone ciasto (ciasto może być ciepłe) masę śliwkową i równomiernie rozłóż po całej powierzchni. Na wierzch rozprowadź masę bezową. Z pozostałego ciasta rozwałkuj cienkie kawałki i delikatnie połóż na masę bezową. Ja wałkowałem ciasto między dwoma kawałkami foli.
- Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika. Piecz około 50 minut. Gdy zacznie się przypiekać wierzch ciasta, to przykryj folią aluminiową. Wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto na 20 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki i pozostaw do czasu ostudzenia ciasta. Wyjmij ciasto i pozostaw w formie do całkowitego wystygnięcia. Gdy ciasto będzie zimne, możesz wyjąć je z tortownicy.