Babka jogurtowa na Wielkanoc
Babka jogurtowa to pyszne, puszyste i wilgotne ciasto na różne okazje. Bardzo proste wykonanie. Pieczona na oleju, zachowuje przez długi czas świeżość.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta i na Instagram.
Babka jogurtowa na Wielkanoc
12
porcji30
minut50
minutKuchnia: polska Danie: ciasto Stopień trudności: łatwe
Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Do upieczenia babki jogurtowej użyłem formy babkowej z kominkiem o średnicy 22 cm i wysokości 10 cm. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Ciasto jogurtowe
320 g mąki tortowej – 2 szklanki
300 g jogurtu greckiego – 1 i 1/4 szklanki
3 średniej wielkości jajka
150 g oleju roślinnego – około 2/3 szklanki
150 g cukru – 2/3 szklanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel olejku rumowego
bułka tarta do formy
Lukier cytrynowy
3/4 szklanki cukru pudru
sok z cytryny
Babka jogurtowa na Wielkanoc – przepis
- Przesiej do miski 2 szklanki mąki i wsyp 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszaj rózgą.
- Do pojemnika wbij 3 jajka, wsyp 150 g cukru i dodaj szczyptę soli. Ubijaj mikserem na wysokich obrotach do momentu, aż cukier się rozpuści i powstanie puszysta masa. Zmniejsz obroty do niskich i wlej powoli do masy olej i wymieszaj.
- Do masy jajecznej dodaj jogurt grecki, kilka kropel olejku rumowego wymieszaj delikatnie rózgą.
Zacznij powoli dodawać mąkę, cały czas mieszając powoli szpatułką,
aż powstanie jednorodna masa. Ciasto babkowe będzie stosunkowo gęste.
- Nagrzej piekarnik do 170oC, grzanie góra dół. Formę do pieczenia dokładnie posmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Łyżką przełóż masę do formy i wyrównaj wierzch.
- Wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Piecz około 50 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Wyłącz grzanie, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw babkę jogurtową na 10 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw w formie przez kilkanaście minut,
następnie wyjmij babkę z formy i ostudź na kratce.
- Wsyp do kubka cukier puder i wlej sok z cytryny. Ucieraj, aż powstanie gładka masa. Przełóż babkę jogurtową na talerz i udekoruj lukrem.