Babka jogurtowa na Wielkanoc

Babka jogurtowa to pyszne, puszyste i wilgotne ciasto na różne okazje. Bardzo proste wykonanie. Pieczona na oleju, zachowuje przez długi czas świeżość.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta i na Instagram.

Babka jogurtowa na Wielkanoc

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

porcji
Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

50

minut

Kuchnia: polska Danie: ciasto Stopień trudności: łatwe

Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Do upieczenia babki jogurtowej użyłem formy babkowej z kominkiem o średnicy 22 cm i wysokości 10 cm. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Ciasto jogurtowe
    320 g mąki tortowej – 2 szklanki
    300 g jogurtu greckiego – 1 i 1/4 szklanki
    3 średniej wielkości jajka
    150 g oleju roślinnego – około 2/3 szklanki
    150 g cukru – 2/3 szklanki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kilka kropel olejku rumowego
    bułka tarta do formy
    Lukier cytrynowy
    3/4 szklanki cukru pudru
    sok z cytryny

Babka jogurtowa na Wielkanoc – przepis

  • Przesiej do miski 2 szklanki mąki i wsyp 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszaj rózgą.Mąka z proszkiem do pieczenia
  • Do pojemnika wbij 3 jajka, wsyp 150 g cukru i dodaj szczyptę soli. Ubijaj mikserem na wysokich obrotach do momentu, aż cukier się rozpuści i powstanie puszysta masa. Zmniejsz obroty do niskich i wlej powoli do masy olej i wymieszaj.Ubijanie jajek z cukrem
  • Do masy jajecznej dodaj jogurt grecki, kilka kropel olejku rumowego wymieszaj delikatnie rózgą. Mieszanie masy z jogurtemZacznij powoli dodawać mąkę, cały czas mieszając powoli szpatułką, Dodawanie mąkiaż powstanie jednorodna masa. Ciasto babkowe będzie stosunkowo gęste.Gotowe ciasto jogurtowe
  • Nagrzej piekarnik do 170oC, grzanie góra dół. Formę do pieczenia dokładnie posmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Łyżką przełóż masę do formy i wyrównaj wierzch.Ciasto jogurtowe w formie
  • Wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Piecz około 50 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Wyłącz grzanie, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw babkę jogurtową na 10 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw w formie przez kilkanaście minut, Upieczona babka jogurtowanastępnie wyjmij babkę z formy i ostudź na kratce.Babka jogurtowa
  • Wsyp do kubka cukier puder i wlej sok z cytryny. Ucieraj, aż powstanie gładka masa. Przełóż babkę jogurtową na talerz i udekoruj lukrem.Babka jogurtowa Wielkanocna

Podobne wpisy