Strucla

Strucla drożdżowa z cynamonem

Strucla drożdżowa z cynamonem to przepyszne, pulchne i obłędnie pachnące ciasto. Połączenie ciasta drożdżowego, masła i cynamonu z cukrem to niebo w „gębie”.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Strucla drożdżowa z cynamonem

Czas przygotowania

45

minut
Czas pieczenia

45

minut
Ilość porcji

10

porcji

Opracował: Irena i Marek
Moja szklanka ma pojemność 250 ml.

Składniki

  • 500g ciasta drożdżowego z tego przepisu

  • 40 g cukru-8 łyżeczek

  • 25 g masła

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • kruszonka z tego przepisu

  • białko jajka

  • mąka pszenna do posypania stolnicy

  • KRUSZONKA

  • 50 g masła

  • 80 g mąki pszennej

  • 80 g cukru

Strucla drożdżowa z cynamonem – przepis

  • Posyp stolnicę delikatnie mąką. Za dużo mąki spowoduje ślizganie się ciasta podczas wałkowania. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 5 milimetrów.
  • Rozpuść masło. Wsyp do naczynia 8 łyżeczek cukru oraz 2 łyżeczki cynamonu. Wymieszaj dokładnie. Posmaruj rozpuszczonym masłem rozwałkowane ciasto drożdżowe. Pozostaw z jednego dłuższego boku dwu centymetrowy margines bez masła.
  • Posyp ciasto mieszaniną cukru i cynamonu i dokładnie rozprowadź po całej powierzchni, pozostawiając margines. Zacznij zwijać dość ciasno roladę wzdłuż dłuższego boku w stronę marginesu. Koniec rolady powinien znaleźć się pod spodem.
    Rozwałkowane ciasto z cynamonemZwinięta rolada
  • Keksówkę o wymiarach 25x12x8 (mierzone na górze) posmaruj masłem i obsyp mąką. Przetnij roladę wzdłuż przez środek, pozostawiając 2 cm nieprzecięte. Zacznij przeplatać roladę jak warkocz, od końca nieprzeciętego. Ostrożnie przełóż warkocz do keksówki.Przecięta roladaWarkoczStrucla w foremce
  • Przykryj keksówkę ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce, aby podrosła.
  • Do miski wsyp 80 g mąki pszennej i 80 g cukru. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki i połóż na wierzch. Palcami połącz wszystkie składniki, aż powstaną grudki ciasta. Do kruszonki możesz dodać: startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, cukier wanilinowy… Jeżeli pozostanie niewykorzystana część kruszonki, możesz ją zamrozić. Przed samym pieczeniem Posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym białkiem, pozostałym z wyrabiania ciasta drożdżowego. Posyp kruszonką.
  • Włącz piekarnik na grzanie góra – dół. Nastaw temperaturę 1800C. Gdy piekarnik się nagrzeje, wstaw keksówkę na kratkę. Ja piekę w swoim piekarniku na 2 półce od dołu. Piecz 45 minut. W czasie pieczenia sprawdzaj, czy wierzch sękacza się nie przypieka za bardzo. Jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeżeli nakłujesz ciasto i patyczek jest suchy, znaczy to, że jest upieczone. Gdy patyczek jest wilgotny, wymaga jeszcze pieczenia. Gotową struclę drożdżową wyjmij z formy i wystudź na kratce.
    Smacznego.
    Upieczona strucla

Notatki

    Podobne wpisy

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *