Strucla cynamonowa z jabłkami
Strucla cynamonowa z prażonymi jabłkami to przepyszne ciasto drożdżowe, bardzo proste wykonaniu. Świetnie nadaje się na karnawałowe przyjęcie.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Strucla cynamonowa z jabłkami
12
porcji25
minut110
minut40
minutDo przygotowania strucli kup jabłka kwaskowe. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki
Ciasto drożdżowe
500 g mąki tortowej typ 450 – 3 pełne szklanki
100 g masła – 1/2 kostki
230 ml mleka – niepełna szklanka
80 g cukru – 0,4 pojemności szklanki
2 żółtka
1 jajko
8 g cukru wanilinowego
14 g drożdży suchych – 2 opakowania
szczypta soli
kopiasta łyżeczka cynamonu + 4 łyżki cukru
2 łyżeczki masła do posmarowania ciasta
Farsz jabłkowy
3 średnie jabłka
70 g rodzynek
kandyzowana skórka cytrynowa
1/2 paczki cytrynowego kisielu błyskawicznego
sok z cytryny
Strucla cynamonowa z jabłkami – przepis
- Wszystkie składniki do ciasta muszą być w temperaturze pokojowej. W rondelku rozpuść 100 g masła. Przesiej do miski 500 g mąki tortowej. Wsyp cukier wanilinowy, szczyptę soli oraz 14 g suchych drożdży. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszaj. Wbij do pojemnika 2 żółtka i jedno całe jajko. Wsyp 80 g cukru i ubij tak długo, aż powstanie puszysta masa (mnie zajęło to około 10 minut). Przełóż ubite jajka z cukrem do miski z suchymi składnikami, wlej 230 ml mleka. Wyrabiaj ciasto do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki. Dodawaj partiami rozpuszczone masło, cały czas zagniatając ciasto do chwili, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty (gdzieś około 20 minut). Wyrobione ciasto na struclę cynamonową z jabłkami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie piekarnik z zapaloną żarówką.
- Rodzynki umyj w ciepłej wodzie. Jabłka umyj i obierz. Pokrój w kostkę. Do garnka z grubym dnem wlej 1/4 szklanki wody, włóż pokrojone jabłka, rodzynki oraz kandyzowaną skórkę cytrynową. Skrop sokiem z cytryny. Praż jabłka na średniej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż zaczną się rozpadać. Wsyp do jabłek 1/2 opakowania kisielu cytrynowego błyskawicznego i wszystko wymieszaj. Odstaw garnek z uprażonymi jabłkami do ostygnięcia.
- Wsyp do kubka łyżeczkę kopiastą cynamonu i cztery łyżki cukru. Rozpuść 2 łyżeczki masła. Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, u mnie trwało to około 90 minut, wyjmij je na blat i lekko zagnieć. Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj jedną część na prostokąt o krótszym boku równym długości blaszki, w której będziesz piekł struclę cynamonową z jabłkami. Moje keksówki miały długość 25 i 20 centymetrów. Na prostokącie zaznacz trzy równe części. Części zewnętrzne natnij na dwucentymetrowe paski, Tak jak widać na zdjęciu. Środkową część posmaruj rozpuszczonym masłem i posyp cynamonem z cukrem. Wyłóż część uprażonych jabłek na posypaną cynamonem część.
- Jabłka owiń ciastem, układając paski jeden na drugim, lekko dociskając je do siebie.
- Zwiniętą struclę cynamonową z jabłkami włóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Z drugim kawałkiem ciasta postępuj w ten sam sposób. Keksówki przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.
- Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Pędzelkiem posmaruj roztrzepanym białkiem wierzch ciasta. Wstaw keksówki do piekarnika i piecz przez 45 minut, jeżeli wierzch ciasta zacznie się za mocno zapiekać, przykryj folią aluminiową. Upieczone strucle cynamonowe z jabłkami ostudź na kratce. Strucle możesz oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem.