Strucla cynamonowa z jabłkami

Strucla cynamonowa z prażonymi jabłkami to przepyszne ciasto drożdżowe, bardzo proste wykonaniu. Świetnie nadaje się na karnawałowe przyjęcie.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Strucla cynamonowa z jabłkami

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

porcji
Czas przygotowania

25

minut
Czas wyrastania

110

minut
Czas pieczenia

40

minut

Do przygotowania strucli kup jabłka kwaskowe. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki tortowej typ 450 – 3 pełne szklanki

  • 100 g masła – 1/2 kostki

  • 230 ml mleka – niepełna szklanka

  • 80 g cukru – 0,4 pojemności szklanki

  • 2 żółtka

  • 1 jajko

  • 8 g cukru wanilinowego

  • 14 g drożdży suchych – 2 opakowania

  • szczypta soli

  • kopiasta łyżeczka cynamonu + 4 łyżki cukru

  • 2 łyżeczki masła do posmarowania ciasta

  • Farsz jabłkowy

  • 3 średnie jabłka

  • 70 g rodzynek

  • kandyzowana skórka cytrynowa

  • 1/2 paczki cytrynowego kisielu błyskawicznego

  • sok z cytryny

Strucla cynamonowa z jabłkami – przepis

  • Wszystkie składniki do ciasta muszą być w temperaturze pokojowej. W rondelku rozpuść 100 g masła. Przesiej do miski 500 g mąki tortowej. Wsyp cukier wanilinowy, szczyptę soli oraz 14 g suchych drożdży. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszaj. Wbij do pojemnika 2 żółtka i jedno całe jajko. Wsyp 80 g cukru i ubij tak długo, aż powstanie puszysta masa (mnie zajęło to około 10 minut). Utarte jajka z cukrem
Przełóż ubite jajka z cukrem do miski z suchymi składnikami, wlej 230 ml mleka. Wyrabiaj ciasto do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki. Dodawaj partiami rozpuszczone masło, cały czas zagniatając ciasto do chwili, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty (gdzieś około 20 minut). Wyrabianie ciastaWyrobione ciasto na struclę cynamonową z jabłkami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie piekarnik z zapaloną żarówką.Wyrobione ciasto
  • Rodzynki umyj w ciepłej wodzie. Jabłka umyj i obierz. Pokrój w kostkę. Do garnka z grubym dnem wlej 1/4 szklanki wody, włóż pokrojone jabłka, rodzynki oraz kandyzowaną skórkę cytrynową. Skrop sokiem z cytryny. Praż jabłka na średniej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż zaczną się rozpadać. Wsyp do jabłek 1/2 opakowania kisielu cytrynowego błyskawicznego i wszystko wymieszaj. Odstaw garnek z uprażonymi jabłkami do ostygnięcia.Uprażone jabłka
  • Wsyp do kubka łyżeczkę kopiastą cynamonu i cztery łyżki cukru. Rozpuść 2 łyżeczki masła. Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, u mnie trwało to około 90 minut, wyjmij je na blat i lekko zagnieć. Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj jedną część na prostokąt o krótszym boku równym długości blaszki, w której będziesz piekł struclę cynamonową z jabłkami. Moje keksówki miały długość 25 i 20 centymetrów. Na prostokącie zaznacz trzy równe części. Części zewnętrzne natnij na dwucentymetrowe paski, Tak jak widać na zdjęciu. Środkową część posmaruj rozpuszczonym masłem i posyp cynamonem z cukrem. Wyłóż część uprażonych jabłek na posypaną cynamonem część. Ciasto przygotowane do zawijania
  • Jabłka owiń ciastem, układając paski jeden na drugim, lekko dociskając je do siebie.Zawijanie pasków
  • Zwiniętą struclę cynamonową z jabłkami włóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Z drugim kawałkiem ciasta postępuj w ten sam sposób. Keksówki przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.Strucla gotowa do pieczenia
  • Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Pędzelkiem posmaruj roztrzepanym białkiem wierzch ciasta. Wstaw keksówki do piekarnika i piecz przez 45 minut, jeżeli wierzch ciasta zacznie się za mocno zapiekać, przykryj folią aluminiową. Upieczone strucle cynamonowe z jabłkami ostudź na kratce. Strucle możesz oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem.Upieczone strucleStrucla polana lukrem

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *