Łosoś podany z warzywami i surówką

Łosoś pieczony z warzywami z folii

Łosoś pieczony z warzywami z folii to szybkie, proste i zdrowe danie. Łosoś pieczony w folii przygotowany wedle tego przepisu jest niezwykle aromatyczny.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.

Łosoś pieczony z warzywami z folii

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

40

minut

Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ryba w warzywach / Stopień trudności: łatwe

Do przyrządzenia łososia pieczonego w warzywach z folii, kupiłem tuszę bez głowy łososia pacyficznego.

Składniki

  • Łosoś w warzywach

  • 2 dzwonka łososia pacyficznego

  • 1 średnia marchewka

  • 1 średnia pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • 1 cebula

  • kawałek pora

  • 1/2 cytryny

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, zioła prowansalskie, majeranek

  • olej do smażenia

  • Surówka

  • kawałek kapusty pekińskiej

  • 1/2 papryki słodkiej

  • 4 plasterki cebuli

  • 4 pomidorki papryczkowe

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

  • przyprawy: sól, pieprz czarny

Wskazówki

  • Odetnij z tuszy łososia 2 dzwonka o szerokości 6 cm. Umyj pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój dzwonka wzdłuż kręgosłupa na pół. Kawałki łososia ułóż na talerzu. Rybę skrop obficie sokiem z cytryny. Posól, popieprz i posyp ziołami prowansalskimi oraz majerankiem. Odstaw, aby przeszła przyprawami.Ryba przyprawiona przyprawami
  • Warzywa korzeniowe obierz i umyj. Marchewkę i pietruszkę pokrój w półplasterki, seler w słupki. Pokrojone warzywaObierz cebulę i pokrój półplasterki. Umyj pora i pokój. Rozgrzej na patelni olej, włóż cebulę, pokrojony por i smaż do zeszklenia. Przełóż na patelnię pozostałe warzywa, posól, popieprz i przypraw ziołami. Wymieszaj i kilka minut podsmaż. Podsmażone warzywa
  • Naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową. Ułóż na dnie warzywa. Polej warzywa 1/4 szklanki wody. Na wierzch połóż kawałki łososia. Na rybie ułóż plasterki cytryny. Wszystko zawiń folią aluminiową.Warzywa z rybą w naczyniu żaroodpornym
  • Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Wstaw do piekarnika łososia w warzywach. Piecz przez 40 minut.
  • Usuń z papryki gniazdo nasienne, umyj i pokrój w kostkę. Umyj kapustę pekińską i poszatkuj nożem. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Pomidory umyj i pokrój na cztery części. Wszystko przełóż do miski. Posól, popieprz oraz wymieszaj. Odstaw na czas pieczenia łososia w warzywach w foli. Gdy ryba będzie już upieczona, dodaj do surówki 4 łyżki jogurtu naturalnego. Wszystkie składniki wymieszaj.Gotowa surówka
  • Upieczonego łososia w foli podawaj z warzywami i surówką.Upieczony łosośŁosoś podany z warzywami i surówką

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *