Łosoś pieczony z warzywami z folii
Łosoś pieczony z warzywami z folii to szybkie, proste i zdrowe danie. Łosoś pieczony w folii przygotowany wedle tego przepisu jest niezwykle aromatyczny.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.
Łosoś pieczony z warzywami z folii
2
porcje30
minut40
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ryba w warzywach / Stopień trudności: łatwe
Do przyrządzenia łososia pieczonego w warzywach z folii, kupiłem tuszę bez głowy łososia pacyficznego.
Składniki
Łosoś w warzywach
2 dzwonka łososia pacyficznego
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
kawałek korzenia selera
1 cebula
kawałek pora
1/2 cytryny
przyprawy: sól, pieprz czarny, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, zioła prowansalskie, majeranek
olej do smażenia
Surówka
kawałek kapusty pekińskiej
1/2 papryki słodkiej
4 plasterki cebuli
4 pomidorki papryczkowe
4 łyżki jogurtu naturalnego
przyprawy: sól, pieprz czarny
Wskazówki
- Odetnij z tuszy łososia 2 dzwonka o szerokości 6 cm. Umyj pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój dzwonka wzdłuż kręgosłupa na pół. Kawałki łososia ułóż na talerzu. Rybę skrop obficie sokiem z cytryny. Posól, popieprz i posyp ziołami prowansalskimi oraz majerankiem. Odstaw, aby przeszła przyprawami.
- Warzywa korzeniowe obierz i umyj. Marchewkę i pietruszkę pokrój w półplasterki, seler w słupki. Obierz cebulę i pokrój półplasterki. Umyj pora i pokój. Rozgrzej na patelni olej, włóż cebulę, pokrojony por i smaż do zeszklenia. Przełóż na patelnię pozostałe warzywa, posól, popieprz i przypraw ziołami. Wymieszaj i kilka minut podsmaż.
- Naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową. Ułóż na dnie warzywa. Polej warzywa 1/4 szklanki wody. Na wierzch połóż kawałki łososia. Na rybie ułóż plasterki cytryny. Wszystko zawiń folią aluminiową.
- Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Wstaw do piekarnika łososia w warzywach. Piecz przez 40 minut.
- Usuń z papryki gniazdo nasienne, umyj i pokrój w kostkę. Umyj kapustę pekińską i poszatkuj nożem. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Pomidory umyj i pokrój na cztery części. Wszystko przełóż do miski. Posól, popieprz oraz wymieszaj. Odstaw na czas pieczenia łososia w warzywach w foli. Gdy ryba będzie już upieczona, dodaj do surówki 4 łyżki jogurtu naturalnego. Wszystkie składniki wymieszaj.
- Upieczonego łososia w foli podawaj z warzywami i surówką.