Dorsz smażony w panierce
Dorsz smażony w panierce to bardzo smaczne danie obiadowe. Szybki i łatwy przepis nie sprawi kłopotu nawet osobom zaczynającym przygodę z kucharzeniem.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.
Dorsz smażony w panierce
2
porcje3
godziny20
minut12
minutMoje danie przygotowałem z mrożonych filetów z dorsza czarnego. Możesz równie dobrze wziąć filety innych gatunków ryb morskich lub słodkowodnych, świeżych lub mrożonych.
Składniki
400 g filetów mrożonych dorsza czarnego
2 jajka
mąka
bułka tarta
kawałek cebuli
przyprawy: sól i pieprz czarny
olej do smażenia
posiekany koperek
Dorsz smażony w panierce – przepis
- Dwa kawałki mrożonego fileta dorsza czarnego umyj pod letnią wodą. Odłóż na talerz ustawiony pod kątem, by woda z ryby mogła spływać. Odstaw do rozmrożenia. UWAGA: nie rozmrażaj ryby, mocząc ją w ciepłej wodzie, gdyż mięso nie będzie smaczne. Po rozmrożeniu osusz kawałki ryby ręcznikiem papierowym. Przypraw solą i pieprzem.
- Przygotuj składniki panierki. Wbij dwa jajka do głębokiego talerza i rozmąć widelcem. Wsyp na talerz mąkę i bułkę tartą.
- Rozgrzej na patelni olej. Porcję ryby obtocz w mące i jajku, ponownie w mące i jajku i na koniec w bułce tartej.
Tak przygotowane kawałki układaj na rozgrzany olej. Smaż na małej mocy palnika z każdej strony na złoty kolor, około 6 minut na stronę. Jeżeli kawałki są grube to dłużej. Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną cebulę. Jeżeli pozostanie Ci rozmącone jajko, to przypraw solą i pieprzem i usmaż na koniec. będziesz miał przepyszny dodatek do ryby w panierce.
- Dorsza smażonego w panierce podawaj z ziemniakami z wody posypanymi posiekanym koperkiem oraz z ulubioną surówką.