Dorsz smażony w panierce
|

Dorsz smażony w panierce

Dorsz smażony w panierce to bardzo smaczne danie obiadowe. Szybki i łatwy przepis nie sprawi kłopotu nawet osobom zaczynającym przygodę z kucharzeniem.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.

Dorsz smażony w panierce

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas rozmrażania

3

godziny
Czas przygotowania

20

minut
Czas smażenia

12

minut

Moje danie przygotowałem z mrożonych filetów z dorsza czarnego. Możesz równie dobrze wziąć filety innych gatunków ryb morskich lub słodkowodnych, świeżych lub mrożonych.

Składniki

  • 400 g filetów mrożonych dorsza czarnego

  • 2 jajka

  • mąka

  • bułka tarta

  • kawałek cebuli

  • przyprawy: sól i pieprz czarny

  • olej do smażenia

  • posiekany koperek

Dorsz smażony w panierce – przepis

  • Dwa kawałki mrożonego fileta dorsza czarnego umyj pod letnią wodą. Odłóż na talerz ustawiony pod kątem, by woda z ryby mogła spływać. Odstaw do rozmrożenia. UWAGA: nie rozmrażaj ryby, mocząc ją w ciepłej wodzie, gdyż mięso nie będzie smaczne. Po rozmrożeniu osusz kawałki ryby ręcznikiem papierowym. Przypraw solą i pieprzem.Dorsz czarny
  • Przygotuj składniki panierki. Wbij dwa jajka do głębokiego talerza i rozmąć widelcem. Wsyp na talerz mąkę i bułkę tartą.Składniki panierki
  • Rozgrzej na patelni olej. Porcję ryby obtocz w mące i jajku, ponownie w mące i jajku i na koniec w bułce tartej. Ryba w panierceTak przygotowane kawałki układaj na rozgrzany olej. Smaż na małej mocy palnika z każdej strony na złoty kolor, około 6 minut na stronę. Jeżeli kawałki są grube to dłużej. Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną cebulę. Jeżeli pozostanie Ci rozmącone jajko, to przypraw solą i pieprzem i usmaż na koniec. będziesz miał przepyszny dodatek do ryby w panierce.Smażenie dorsz w panierce
  • Dorsza smażonego w panierce podawaj z ziemniakami z wody posypanymi posiekanym koperkiem oraz z ulubioną surówką.Gotowe danie

Podobne wpisy