Botwinka na mięsnym wywarze

Botwinka to bardzo smaczna wiosenna zupa z młodych buraków ćwikłowych wraz z liśćmi. Przygotowana na wywarze mięsnym ze skrzydełek z kurczaka.

Zapraszam do moich innych przepisów na zupy oraz na Instagram.

Botwinka na mięsnym wywarze

Recipe by Marek
Ilość porcji

4

porcje
Czas przygotowania

20

minut
Czas gotowania

60

minut

Kuchnia: polska Danie: zupa Stopień trudności: łatwy

Do przyrządzenia botwinki na mięsnym wywarze kupuję pęczek botwiny ze stosunkowo dużymi burakami i dobrze rozwiniętymi liśćmi. Młode buraczki pokrojone w kostkę nadają zupie niepowtarzalny smak oraz kolor. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.Botwina

Składniki

  • 2 skrzydełka kurczaka

  • 2 pęczki botwinki

  • 2 średnie marchewki

  • 1 nieduży korzeń pietruszki

  • kawałek korzenia selera

  • 1 średnia cebula

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, sok z cytryny, ziele angielskie, 2 liście laurowe, cukier do smaku

  • posiekany koperek

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżki śmietany 18%

Botwinka na mięsnym wywarze – przepis

  • Skrzydełka oczyść z ewentualnych pozostałości piór i umyj. Wlej do garnka 1,5 litra wody. Włóż skrzydełka, dodaj parę ziaren ziela angielskiego i dwa liście laurowe. Zagotuj i gotuj na małej mocy palnika. Usuń łyżką cedzakową powstałą szumowinę.Gotowanie wywaru
  • Warzywa korzeniowe obierz i umyj pod bieżącą woda. Pokrój w kostkę. Pokrojone warzywaCebulę obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni łyżkę masła, włóż cebulę i smaż tylko do zeszklenia.
  • Z botwinki usuń korzonki i umyj dokładnie pod bieżącą woda. Liście posiekaj, a buraczki pokrój w kostkę.Pokrojona botwinka
  • Po 15 minutach gotowania wywaru dodaj pokrojone warzywa korzeniowe, zeszkloną cebulę i przypraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem na małej mocy palnik do czasu, gdy skrzydełka będą prawie miękkie,Gotowanie wywaru
  • Do gotującego się wywaru dodaj pokrojone w kostkę buraczki, po 5 minutach dodaj posiekane liście botwiny i gotuj około 5 minut. Ja lubię jak kawałki buraczków, są jędrne, a nierozgotowane. Zupę przypraw sokiem z cytryny i szczyptą cukru.Gotowanie botwinki
  • Botwinkę na mięsnym wywarze zapraw śmietaną i posyp posiekanym koperkiem.Zupa zaprawiona śmietaną

Podobne wpisy