Botwinka na mięsnym wywarze
Botwinka to bardzo smaczna wiosenna zupa z młodych buraków ćwikłowych wraz z liśćmi. Przygotowana na wywarze mięsnym ze skrzydełek z kurczaka.
Zapraszam do moich innych przepisów na zupy oraz na Instagram.
Botwinka na mięsnym wywarze
4
porcje20
minut60
minut Kuchnia: polska Danie: zupa Stopień trudności: łatwy
Do przyrządzenia botwinki na mięsnym wywarze kupuję pęczek botwiny ze stosunkowo dużymi burakami i dobrze rozwiniętymi liśćmi. Młode buraczki pokrojone w kostkę nadają zupie niepowtarzalny smak oraz kolor. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
2 skrzydełka kurczaka
2 pęczki botwinki
2 średnie marchewki
1 nieduży korzeń pietruszki
kawałek korzenia selera
1 średnia cebula
przyprawy: sól, pieprz czarny, sok z cytryny, ziele angielskie, 2 liście laurowe, cukier do smaku
posiekany koperek
1 łyżka masła
2 łyżki śmietany 18%
Botwinka na mięsnym wywarze – przepis
- Skrzydełka oczyść z ewentualnych pozostałości piór i umyj. Wlej do garnka 1,5 litra wody. Włóż skrzydełka, dodaj parę ziaren ziela angielskiego i dwa liście laurowe. Zagotuj i gotuj na małej mocy palnika. Usuń łyżką cedzakową powstałą szumowinę.
- Warzywa korzeniowe obierz i umyj pod bieżącą woda. Pokrój w kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni łyżkę masła, włóż cebulę i smaż tylko do zeszklenia.
- Z botwinki usuń korzonki i umyj dokładnie pod bieżącą woda. Liście posiekaj, a buraczki pokrój w kostkę.
- Po 15 minutach gotowania wywaru dodaj pokrojone warzywa korzeniowe, zeszkloną cebulę i przypraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem na małej mocy palnik do czasu, gdy skrzydełka będą prawie miękkie,
- Do gotującego się wywaru dodaj pokrojone w kostkę buraczki, po 5 minutach dodaj posiekane liście botwiny i gotuj około 5 minut. Ja lubię jak kawałki buraczków, są jędrne, a nierozgotowane. Zupę przypraw sokiem z cytryny i szczyptą cukru.
- Botwinkę na mięsnym wywarze zapraw śmietaną i posyp posiekanym koperkiem.