Drożdżówki z rabarbarem
|

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką to przepyszne bułeczki o lekko kwaskowym smaku posypane maślaną kruszonką i polane lukrem.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta i na Instagram.

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Recipe by Marek
Ilość porcji

22

bułeczki
Czas przygotowania

90

minut
Czas pieczenia

25

minut

Kuchnia: polska Danie: drożdżówki Stopień trudności: łatwe

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką wykrawałem kółkiem o średnicy 9 cm. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Ciasto
    500 g mąki tortowej – 3 pełne szklanki
    100 g cukru – 1/2 szklanki
    8 g cukru wanilinowego – 1/2 saszetki
    1/3 płaskiej łyżeczki soli
    40 g świeżych drożdży
    1 jajko
    2 żółtka
    100 g masła – 1/2 kostki
    250 ml mleka – 1 szklanka
    0,5 kg rabarbaru
    3 łyżki cukru do rabarbaru
    Kruszonka
    75 g mąki tortowej
    50 g cukru – 1/4 szklanki
    50 g masła 1/4 kostki

  • Lukier
    1 szklanka cukru pudru
    sok z cytryny

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką – przepis

  • Odetnij zgrubienia i końce łączące łodygę rabarbaru z baldachimem. Umyj rabarbar i pokrój na plasterki o grubości 0,5 cm. Przełóż do miski, posyp 3 łyżkami cukru i wymieszaj. Odstaw.Pokrojony rabarbar
  • Podgrzej mleko i roztop 100 g masła. Przesiej mąkę do miski. Świeże drożdże rozkrusz do większego kubka, posyp dwoma łyżkami cukru, wsyp dwie łyżki mąki i wlej połowę letniego mleka. Wymieszaj dokładnie i odstaw do wyrośnięcia.
  • Wbij jedno jajko do miski, dodaj 2 żółtka i cały pozostały cukier. Mieszaj mikserem na wysokich obrotach, aż powstanie puszysta jasna masa.Ubijanie jajek z cukrem
  • Do mąki wsyp cukier wanilinowy i sól, wymieszaj. Dodaj cały wyrośnięty rozczyn, ubite jajka z cukrem oraz pozostałe mleko. Składniki ciastaNa początku wymieszaj składniki łyżką. Następnie ręcznie wyrabiaj ciasto do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki (ok. 10/12 minut). Dodaj do ciasta w dwóch dawkach roztopione 80 g masła i wyrabiaj ciasto do momentu, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty. Przykryj ciasto ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja wykorzystuję piekarnik z zapaloną żarówką.Wyrośnięte ciasto
  • Wsyp do małej miski 75 g mąki, 50 g cukru i wlej 50 g roztopionego masła. Składniki kruszonki rozetrzyj palcami, aż powstaną grudki. Odstaw.Gotowa kruszonka
  • Blachy do pieczenia włóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i chwilę wyrabiaj, by usunąć powietrze. Podziel ciasto na trzy części. Rozwałkuj na placek o grubości ponad centymetra. Foremką wytnij kółka i przełóż na blachę. W każdym krążku dnem szklanki lekko odciśnij wgłębienie.Krążki ciasta
    Widelcem rozmąć na talerzu pozostałe białka i pędzlem posmaruj krążki ze wgłębieniem. Na każdym rozłóż garstkę odsączonego z soku rabarbaru i posyp kruszonką. Odstaw na czas nagrzewania piekarnika do powtórnego wyrośnięcia.Rozłożony rabarbar
  • Nagrzej piekarnik do 180oC, grzanie góra/dół. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz około 30 minut. Upieczone drożdżówki przełóż na kratkę do wystygnięcia.Upieczone bułeczki
  • Wsyp do kubka cukier puder i wlej partiami sok z cytryny. Ucieraj, aż powstanie gładka masa. Lukier cytrynowyPowstałym lukrem udekoruj drożdżówki z rabarbarem i kruszonką.Polukrowane drożdżówki

Podobne wpisy