Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką to przepyszne bułeczki o lekko kwaskowym smaku posypane maślaną kruszonką i polane lukrem.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta i na Instagram.
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
22
bułeczki90
minut25
minut Kuchnia: polska Danie: drożdżówki Stopień trudności: łatwe
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką wykrawałem kółkiem o średnicy 9 cm. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Ciasto
500 g mąki tortowej – 3 pełne szklanki
100 g cukru – 1/2 szklanki
8 g cukru wanilinowego – 1/2 saszetki
1/3 płaskiej łyżeczki soli
40 g świeżych drożdży
1 jajko
2 żółtka
100 g masła – 1/2 kostki
250 ml mleka – 1 szklanka
0,5 kg rabarbaru
3 łyżki cukru do rabarbaru
Kruszonka
75 g mąki tortowej
50 g cukru – 1/4 szklanki
50 g masła 1/4 kostkiLukier
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką – przepis
- Odetnij zgrubienia i końce łączące łodygę rabarbaru z baldachimem. Umyj rabarbar i pokrój na plasterki o grubości 0,5 cm. Przełóż do miski, posyp 3 łyżkami cukru i wymieszaj. Odstaw.
- Podgrzej mleko i roztop 100 g masła. Przesiej mąkę do miski. Świeże drożdże rozkrusz do większego kubka, posyp dwoma łyżkami cukru, wsyp dwie łyżki mąki i wlej połowę letniego mleka. Wymieszaj dokładnie i odstaw do wyrośnięcia.
- Wbij jedno jajko do miski, dodaj 2 żółtka i cały pozostały cukier. Mieszaj mikserem na wysokich obrotach, aż powstanie puszysta jasna masa.
- Do mąki wsyp cukier wanilinowy i sól, wymieszaj. Dodaj cały wyrośnięty rozczyn, ubite jajka z cukrem oraz pozostałe mleko.
Na początku wymieszaj składniki łyżką. Następnie ręcznie wyrabiaj ciasto do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki (ok. 10/12 minut). Dodaj do ciasta w dwóch dawkach roztopione 80 g masła i wyrabiaj ciasto do momentu, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty. Przykryj ciasto ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja wykorzystuję piekarnik z zapaloną żarówką.
- Wsyp do małej miski 75 g mąki, 50 g cukru i wlej 50 g roztopionego masła. Składniki kruszonki rozetrzyj palcami, aż powstaną grudki. Odstaw.
- Blachy do pieczenia włóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i chwilę wyrabiaj, by usunąć powietrze. Podziel ciasto na trzy części. Rozwałkuj na placek o grubości ponad centymetra. Foremką wytnij kółka i przełóż na blachę. W każdym krążku dnem szklanki lekko odciśnij wgłębienie.
Widelcem rozmąć na talerzu pozostałe białka i pędzlem posmaruj krążki ze wgłębieniem. Na każdym rozłóż garstkę odsączonego z soku rabarbaru i posyp kruszonką. Odstaw na czas nagrzewania piekarnika do powtórnego wyrośnięcia. - Nagrzej piekarnik do 180oC, grzanie góra/dół. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz około 30 minut. Upieczone drożdżówki przełóż na kratkę do wystygnięcia.
- Wsyp do kubka cukier puder i wlej partiami sok z cytryny. Ucieraj, aż powstanie gładka masa.
Powstałym lukrem udekoruj drożdżówki z rabarbarem i kruszonką.