|

Papryka faszerowana kaszą z twarogiem

Faszerowane warzywa kojarzą mi się z sycącym letnim obiadem. Dzisiaj proponuję papryki faszerowane kaszą gryczaną z boczkiem, twarogiem i przesmażoną cebulką.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz Instagram.

Papryka faszerowana kaszą z twarogiem

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas duszenia

40

minut

Kuchnia: polska Danie: faszerowana papryka Stopień trudności: łatwe

Do farszu użyłem kaszy gryczanej białej niepalonej, może być również kasza palona, jak również jęczmienna. Z farszu z kaszy gryczanej, twarogu i przesmażonej cebulki możesz przygotować bardzo smaczne pierogi. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 2 czerwone papryki
    100 g kaszy gryczanej niepalonej
    125 g twarogu półtłustego – 1/2 kostki
    75 g boczku wędzonego
    1 średnia cebula
    olej do smażenia
    przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, zioła prowansalskie
    2 łyżki salsy meksykańskiej
    keczup ostry
    1 łyżką śmietany 18%
    posiekany koperek

Papryka faszerowana kaszą z twarogiem – przepis

  • Zagotuj w garnku posoloną wodę, włóż woreczek z kaszą gryczaną i gotuj na wolnym ogniu wg przepisu na opakowaniu. Odsącz woreczek i przełóż kaszę do miski i odstaw.
    Ugotowana kasza gryczana
  • Paprykę przekrój wzdłuż, usuń gniazda nasienne. Umyj, posól lekko w środku i odstaw. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Boczek wędzony pokrój w kostkę.Papryka, twaróg, boczek i cebula
  • Rozgrzej na patelni olej, włóż pokrojony boczek i smaż przez parę minut na małej mocy palnika. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż wraz z boczkiem do zarumienienia.Smażenie boczku z cebulą
  • Przełóż usmażony boczek i cebulę wraz z wytopionym tłuszczem do miski z kaszą gryczaną. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Dokładnie wymieszaj. Przygotowanie farszuDo masy dodaj 125 g rozdrobnionego twarogu i dokładnie wymieszaj całość.Twaróg dodany do masyGotowy farsz
  • Tak przygotowanym farszem nadziewaj połówki papryk. Wlej na patelnie dwie szklanki wody, ułóż faszerowane połówki papryk.Papryki nadziane farszem
Jeżeli zostało Ci farszu, to dodaj go do patelni. Duś papryki pod przykryciem na małej mocy palnika do momentu, aż będą miękkie, ale nierozgotowane.
  • Wyjmij papryki z patelni. Do pozostałego sosu dodaj salsę meksykańską i keczup. Wymieszaj, spróbuj sos i ewentualnie dopraw solą. Dodaj łyżkę śmietany i wymieszaj. Włóż z powrotem na patelnię papryki i duś pod przykryciem przez kilka minut.Faszerowane papryki w sosie
  • Gotową paprykę faszerowaną kaszą z twarogiem podawaj z sosem, posypaną posiekanym koperkiem.Faszerowane papryki w sosie

Podobne wpisy