Papryka faszerowana kaszą z twarogiem
Faszerowane warzywa kojarzą mi się z sycącym letnim obiadem. Dzisiaj proponuję papryki faszerowane kaszą gryczaną z boczkiem, twarogiem i przesmażoną cebulką.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz Instagram.
Papryka faszerowana kaszą z twarogiem
2
porcje30
minut40
minut Kuchnia: polska Danie: faszerowana papryka Stopień trudności: łatwe
Do farszu użyłem kaszy gryczanej białej niepalonej, może być również kasza palona, jak również jęczmienna. Z farszu z kaszy gryczanej, twarogu i przesmażonej cebulki możesz przygotować bardzo smaczne pierogi. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
2 czerwone papryki
100 g kaszy gryczanej niepalonej
125 g twarogu półtłustego – 1/2 kostki
75 g boczku wędzonego
1 średnia cebula
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, zioła prowansalskie
2 łyżki salsy meksykańskiej
keczup ostry
1 łyżką śmietany 18%
posiekany koperek
Papryka faszerowana kaszą z twarogiem – przepis
- Zagotuj w garnku posoloną wodę, włóż woreczek z kaszą gryczaną i gotuj na wolnym ogniu wg przepisu na opakowaniu. Odsącz woreczek i przełóż kaszę do miski i odstaw.
- Paprykę przekrój wzdłuż, usuń gniazda nasienne. Umyj, posól lekko w środku i odstaw. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Boczek wędzony pokrój w kostkę.
- Rozgrzej na patelni olej, włóż pokrojony boczek i smaż przez parę minut na małej mocy palnika. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż wraz z boczkiem do zarumienienia.
- Przełóż usmażony boczek i cebulę wraz z wytopionym tłuszczem do miski z kaszą gryczaną. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Dokładnie wymieszaj.
Do masy dodaj 125 g rozdrobnionego twarogu i dokładnie wymieszaj całość.
- Tak przygotowanym farszem nadziewaj połówki papryk. Wlej na patelnie dwie szklanki wody, ułóż faszerowane połówki papryk.
Jeżeli zostało Ci farszu, to dodaj go do patelni. Duś papryki pod przykryciem na małej mocy palnika do momentu, aż będą miękkie, ale nierozgotowane.
- Wyjmij papryki z patelni. Do pozostałego sosu dodaj salsę meksykańską i keczup. Wymieszaj, spróbuj sos i ewentualnie dopraw solą. Dodaj łyżkę śmietany i wymieszaj. Włóż z powrotem na patelnię papryki i duś pod przykryciem przez kilka minut.
- Gotową paprykę faszerowaną kaszą z twarogiem podawaj z sosem, posypaną posiekanym koperkiem.