Pulpety zapiekane z warzywami
|

Pulpety zapiekane z warzywami

Pulpety zapiekane z warzywami to jednogarnkowy wiosenny obiad. To szybkie, smaczne i bardzo proste w przegotowaniu danie.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.

Pulpety zapiekane z warzywami

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

40

minut
Czas pieczenia

45

minut

Kuchnia: polska Danie: zapiekanka mięsno-warzywna Stopień trudności: łatwe

Moje pulpety przyrządziłem ze zmielonej karkówki wieprzowej, równie dobrze może być mięso drobiowe lub mieszane. Warzywa możesz wybrać te, które lubisz. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 300 g mielonej karkówki wieprzowej

  • 3 łyżki gotowanego ryżu

  • 1 jajko

  • 1 nieduży bakłażan

  • 4 średnie ziemniaki

  • 1 papryka

  • 1 średnia cebula

  • 1/2 szklanki bulionu

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, mielona papryka słodka, zioła prowansalskie, rozmaryn

  • olej do smażenia

Pulpety zapiekane z warzywami – przepis

  • Ugotuj 100 g ryżu.
  • Ziemniaki obierz, umyj i przekrój na pół. Wlej do garnka wodę, posól, dodaj ziemniaki i ugotuj na pół miękko. Ugotowane ziemniaki pokrój w grube plastry. Ugotowane i pokrojone ziemniakiNa patelni rozgrzej olej, włóż talarki i smaż na złoty kolor z obu stron. Wyjmij z patelni i odstaw.Obsmażone talarki ziemniaczane
  • Odetnij końcówki bakłażana. Umyj i pokrój w plastry. Rozłóż plastry na talerzu i posyp solą.Posolone plastry bakłażana
  • Zmielone mięso przełóż do miski, dodaj 3 łyżki ryżu i wbij jajko. Przypraw solą, pieprzem, papryką mieloną i ziołami prowansalskimi.Składniki pulpetów Wszystkie składniki staranie wymieszaj na gładką masę.Wyrobiona masa mięsna
  • Obierz i pokrój cebulę w piórka. Rozgrzej olej na patelni. Z masy mięsnej formuj nie za duże pulpeciki. Smaż z obu stron na rumiano. Pulpety nie muszą być w środku usmażone. Pod koniec smażenia włóż pokrojoną cebulę i podsmaż do zeszklenia.Smażenie pulpetów i cebuli
  • Naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową. Paprykę przekrój wzdłuż na pół. Usuń gniazdo nasienne, umyj i pokrój w paski. Ułóż w naczyniu klopsy i przełóż je warzywami. Klopsy z warzywami w naczyniu żaroodpornymResztę warzyw ułóż na wierzch. Polej bulionem i posyp rozmarynem.Gotowe do pieczenia
  • Nagrzej piekarnik do 200oC, grzanie góra/dół. Przykryj wierzch naczynia folią aluminiowa i wstaw do piekarnika. Piecz do momentu, aż papryka i bakłażan będą miękkie – około 45 min. Gotową zapiekankę wyjmij.Danie gotowe
  • Pulpety zapiekane z warzywami podawaj z ulubioną surówką.Pulpety zapiekane z warzywami

Podobne wpisy