Pulpety zapiekane z warzywami
Pulpety zapiekane z warzywami to jednogarnkowy wiosenny obiad. To szybkie, smaczne i bardzo proste w przegotowaniu danie.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Pulpety zapiekane z warzywami
3
porcje40
minut45
minutKuchnia: polska Danie: zapiekanka mięsno-warzywna Stopień trudności: łatwe
Moje pulpety przyrządziłem ze zmielonej karkówki wieprzowej, równie dobrze może być mięso drobiowe lub mieszane. Warzywa możesz wybrać te, które lubisz. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
300 g mielonej karkówki wieprzowej
3 łyżki gotowanego ryżu
1 jajko
1 nieduży bakłażan
4 średnie ziemniaki
1 papryka
1 średnia cebula
1/2 szklanki bulionu
przyprawy: sól, pieprz czarny, mielona papryka słodka, zioła prowansalskie, rozmaryn
olej do smażenia
Pulpety zapiekane z warzywami – przepis
- Ugotuj 100 g ryżu.
- Ziemniaki obierz, umyj i przekrój na pół. Wlej do garnka wodę, posól, dodaj ziemniaki i ugotuj na pół miękko. Ugotowane ziemniaki pokrój w grube plastry.
Na patelni rozgrzej olej, włóż talarki i smaż na złoty kolor z obu stron. Wyjmij z patelni i odstaw.
- Odetnij końcówki bakłażana. Umyj i pokrój w plastry. Rozłóż plastry na talerzu i posyp solą.
- Zmielone mięso przełóż do miski, dodaj 3 łyżki ryżu i wbij jajko. Przypraw solą, pieprzem, papryką mieloną i ziołami prowansalskimi.
Wszystkie składniki staranie wymieszaj na gładką masę.
- Obierz i pokrój cebulę w piórka. Rozgrzej olej na patelni. Z masy mięsnej formuj nie za duże pulpeciki. Smaż z obu stron na rumiano. Pulpety nie muszą być w środku usmażone. Pod koniec smażenia włóż pokrojoną cebulę i podsmaż do zeszklenia.
- Naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową. Paprykę przekrój wzdłuż na pół. Usuń gniazdo nasienne, umyj i pokrój w paski. Ułóż w naczyniu klopsy i przełóż je warzywami.
Resztę warzyw ułóż na wierzch. Polej bulionem i posyp rozmarynem.
- Nagrzej piekarnik do 200oC, grzanie góra/dół. Przykryj wierzch naczynia folią aluminiowa i wstaw do piekarnika. Piecz do momentu, aż papryka i bakłażan będą miękkie – około 45 min. Gotową zapiekankę wyjmij.
- Pulpety zapiekane z warzywami podawaj z ulubioną surówką.