Karkówka duszona w sosie własnym
Karkówka duszona w sosie własnym z dodatkiem cebuli, czosnku i ziół to propozycja na pyszny obiad. Przepis łatwy i wielokrotnie sprawdzony. Polecam.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Karkówka duszona w sosie własnym
3
porcje30
minut80
minutKuchnia: polska / Potrawa: karkówka duszona / Stopień trudności: łatwe
Składniki
750 g chudej karkówki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
kawałek pora
przyprawy: sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, papryka czerwona mielona, majeranek, przyprawa do mięs
olej do smażenia
Karkówka duszona w sosie własnym – przepis
- Mięso umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój karkówkę na kotlety o grubości około 1,5 cm. Każdy kotlet rozbij lekko tłuczkiem do mięsa.
- Przygotuj wszystkie przyprawy. Cebulę obierz i pokrój w talarki. Pora umyj i pokrój też w talarki. Ząbki czosnku posiekaj nożem.
- Kotlety osól i popieprz z obu stron. Natrzyj przyprawą do mięs, majerankiem i papryką. Ułóż na wierzch kotletów pokrojoną cebulę, posiekany czosnek oraz liście laurowe. Przykryj kotlety folią aluminiową i wstaw do lodówki, by mięso przeszło przyprawami, na minimum 1,5 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Przed obsmażaniem zdejmij z kotletów cebulę, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie . Rozgrzej na patelni olej. Obsmażaj kotlety z obu stron do zarumienienia.
- Przełóż kotlety do garnka z grubym dnem. Na pozostałym tłuszczu na patelni przesmaż cebulę, czosnek oraz pora. Wszystko przełóż do garnka z karkówką. Wlej do garnka 2 szklanki wody. Włącz palnik na średnią moc. Jak woda się zagotuje, zmniejsz moc do najmniejszej. Duś pod przykryciem do miękkości.
- Uduszoną karkówkę podawaj z ziemniakami lub kaszą oraz z surówką.