Papryka nadziewana rybą i warzywami
Papryka nadziewana rybą i warzywami to świetny pomysł na soczystą rybę w warzywach. Prosty i łatwy w przygotowaniu przepis.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.
Papryka nadziewana rybą i warzywami
2
porcje25
minut45
minutMiruna to ryba o kruchym delikatnym mięsie występuje w południowej Australii i Nowej Zelandii, a także u wybrzeży Atlantyku i Pacyfiku Ameryki Południowej od Peru po Brazylię. Kupując rybę, zwróć uwagę, by glazura na filecie była cienka i przeźroczysta. Filet ryby nie może mieć części wysuszonych. Po rozmrożeniu i odcieknięciu wody mięso ryby powinno być jędrne. Wybieraj grubsze kawałki. Miruna to moja propozycja, oczywiście możesz przyrządzić inną rybę np. dorsza, morszczuka, mintaja lub jakąś rybę słodkowodną. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
400 g fileta z miruny
1 większa papryka
1 średnia cebula
kawałek pora
1/2 małej cukinii
przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, majeranek, keczup, salsa
1 łyżka śmietany 18%
100 g ryżu białego-opcjonalnie
sok z cytryny
olej do smażenia
Papryka nadziewana rybą i warzywami-przepis
- Podziel fileta miruny na mniejsze kawałki. Umyj pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Skrop sokiem z cytryny. Przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odstaw.
- Cukinię i pora umyj pokrój w półplasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Paprykę przekrój wzdłuż na pół. Usuń gniazda nasienne. Umyj i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Lekko posól w środku. Odstaw.
- Rozgrzej na patelni olej. Włóż pokrojoną cebulę i pora. Smaż do momentu zeszklenia. Dodaj pokrojoną cukinię. I smaż pod przykryciem przez kilka minut. Przypraw sol a, pieprzem i ziołami.
- Włóż do wnętrza papryki kawałek ryby i na wierzch połóż przesmażoną cebulę z porem i cukinią. Z drugą połówką papryki zrób to samo. Wyłóż folią aluminiową naczynie żaroodporne. Foli utnij tyle, żebyś mógł, przykryć wierz potrawy. Na dno naczynia włóż resztę warzyw z patelni. Połóż nadziane papryki i pozostałe kawałki miruny. Wlej 1/4 szklanki wody. Przykryj folią aluminiową.
- Nagrzej piekarnik do 190o C, grzanie góra/dół. Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika. Piecz około 45 minut. Sprawdź, czy ryba jest upieczona, a papryka miękka.
- Ugotuj ryż.
- Wyjmij naczynie z piekarnika. Przełóż nadziane papryki na talerz. Sos z warzywami przelej do miski i dopraw keczupem i salsą. Dodaj łyżkę śmietany i wymieszaj.
- Papryki nadziewane rybą i warzywami podawaj z ryżem polanym sosem.