Makaron zapiekany z jabłkami
Makaron zapiekany z jabłkami to świetna propozycja na szybki i smaczny słodki obiad lub kolację. Danie niewymagające dużo pracy, a efekt ucieszy podniebienie.
Zapraszam do moich przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.
Makaron zapiekany z jabłkami
2
porcje30
minut45
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: makaron zapiekany / Stopień trudności: łatwe
Składniki
250 g makaronu
600 g jabłek kwaskowatych
4 łyżki cukru
40 g rodzynek
masło
cynamon
8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania
bułka tarta
sól
Wskazówki
- Przygotuj wszystkie składniki. Namocz rodzynki w gorącej wodzie.
- W garnku zagotuj 2 l posolonej wody. Wsyp makaron i ugotuj. Obierz jabłka. Pokrój lub zetrzyj jabłka na talarki. Opłucz i osusz rodzynki. Wymieszaj cukier z cynamonem. Pokrojone jabłka włóż do miski. Posyp cukrem z cynamonem. Dodaj rodzynki. Wszystko wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Piekłem makaron z jabłkami w naczyniu o średnicy 21 cm i wysokości 7 cm.
- Nagrzej piekarnik do 180°C. Grzanie góra/dół. Układaj makaron i jabłka na przemian warstwami w naczyniu żaroodpornym. Pierwszą i ostatnią warstwą ma być makaron. Na wierzch połóż wiórki masła i posyp bułką tartą.
- Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika. Piecz 45 minut bez przykrywania. Makaron zapiekany z jabłkami możesz podawać z dodatkiem śmietany, jogurtu lub posypany cukrem pudrem. Równie wybornie smakuje bez dodatków.