Makaron zapiekany z jabłkami
||

Makaron zapiekany z jabłkami

Makaron zapiekany z jabłkami to świetna propozycja na szybki i smaczny słodki obiad lub kolację. Danie niewymagające dużo pracy, a efekt ucieszy podniebienie.

Zapraszam do moich przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.

Makaron zapiekany z jabłkami

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

45

minut

Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: makaron zapiekany / Stopień trudności: łatwe

Składniki

  • 250 g makaronu

  • 600 g jabłek kwaskowatych

  • 4 łyżki cukru

  • 40 g rodzynek

  • masło

  • cynamon

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania

  • bułka tarta

  • sól

Wskazówki

  • Przygotuj wszystkie składniki. Namocz rodzynki w gorącej wodzie.Składniki zapiekanki
  • W garnku zagotuj 2 l posolonej wody. Wsyp makaron i ugotuj. Obierz jabłka. Pokrój lub zetrzyj jabłka na talarki. Opłucz i osusz rodzynki. Wymieszaj cukier z cynamonem. Pokrojone jabłka włóż do miski. Posyp cukrem z cynamonem. Dodaj rodzynki. Wszystko wymieszaj.Jabłka przygotowane do zapiekanki.
  • Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Piekłem makaron z jabłkami w naczyniu o średnicy 21 cm i wysokości 7 cm.Naczynie posmarowane masłem
  • Nagrzej piekarnik do 180°C. Grzanie góra/dół. Układaj makaron i jabłka na przemian warstwami w naczyniu żaroodpornym. Pierwszą i ostatnią warstwą ma być makaron. Na wierzch połóż wiórki masła i posyp bułką tartą.Zapiekanka przed pieczeniem
  • Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika. Piecz 45 minut bez przykrywania. Makaron zapiekany z jabłkami możesz podawać z dodatkiem śmietany, jogurtu lub posypany cukrem pudrem. Równie wybornie smakuje bez dodatków.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *