Rydze smażone na maśle w śmietanie
Rydze smażone na maśle w śmietanie to jedno z najsmaczniejszych dań grzybowych. Potrawa o niepowtarzalnym smaku zadowoli najwybredniejszego smakosza.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.
Rydze smażone na maśle w śmietanie
2
porcje20
minut25
minutKategoria: Danie bezmięsne/ Potrawa: Rydze w śmietanie/ Stopień trudności: łatwe
Składniki
500 g rydzów
1/2 średniej cebuli
2 łyżki masła
100 ml śmietanki kremówki 30%
posiekany koperek lub natka pietruszki
sól i czarny pieprz
Rydze smażone na maśle w śmietanie – przepis
- Rydze oczyść z igliwia i trawy. Umyj pod bieżącą wodą. Ułóż na papierowym ręczniku by ociekły. Pokrój grzyby w paski.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Rozpuść masło na patelni. Dodaj pokrojoną cebulę. Smaż do zeszklenia. Przełóż pokrojone rydze na patelnię. Duś na najmniejszej mocy palnika pod przykryciem 20 – 25 minut. Rydze puszczą sok. Od czasu do czasu pomieszaj. Pod koniec duszenia posól i popieprz. Wlej śmietankę. Duś jeszcze chwilę, do zgęstnienia sosu.
- Rydze w śmietanie podawaj z pieczywem. Bardzo smaczne są z kaszą jęczmienną.