Zupa jarzynowa na maśle
Zupa jarzynowa na maśle to danie dla wszystkich, którzy nie jedzą mięsa. Zupa z dużą ilością warzyw. Szybka i prosta w przyrządzaniu. Zabielona śmietaną.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.
Zupa jarzynowa na maśle
3
porcje25
minut30
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: zupa / Stopień trudności: łatwe
Do przygotowania zupy możesz użyć warzyw mrożonych. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
200 g białej kapusty
200 g fasolki szparagowej
kilka większych różyczek kalafiora
1/2 średniej cukinii
1 marchewka
kawałek korzenia pietruszki
kawałek korzenia selera
kawałek pora
2 średnie ziemniaki
1 średnia cebula
1 pomidor
kopiasta łyżka masła
przyprawy: sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy
posiekany koperek
1 łyżka śmietany 18%
Zupa jarzynowa na maśle – przepis
- Ziemniaki oraz warzywa korzeniowe obierz i umyj. Pokrój w kostkę. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Utnij końce strąkom fasoli, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Sparz pomidor i zdejmij skórkę. Zetrzyj go na tarce do jarzyn. Cukinię pokrój w ćwierć talarki. Poszatkuj kapustę. Przygotuj i umyj różyczki kalafiora.
- W garnku zgotuj 4 szklanki wody. Dodaj 3 ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy. Do garnka włóż kapustę, fasolkę szparagową i warzywa korzeniowe. Rozgrzej na patelni kopiastą łyżkę masła. Dodaj pokrojoną cebulę. Smaż do zeszklenia. Gotową cebulę wraz z masłem przełóż do garnka. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj 15 minut.
- Po 15 minutach dodaj do zupy starty pomidor, cukinię i kalafior. Gotuj do miękkości warzyw.
- Włóż do kubka łyżkę śmietany, wlej trochę wywaru z zupy. Wymieszaj, żeby nie było grudek. Wlej do garnka i wymieszaj. Podawaj zupę posypaną koperkiem.
- Z zupy jarzynowej możesz zrobić również zupę krem. Zmiksuj blenderem zupę. Podawaj w czarkach posypaną koperkiem. Świetnie do tej zupy pasują pieczone ziemniaki.