Zupa jarzynowa
|

Zupa jarzynowa na maśle

Zupa jarzynowa na maśle to danie dla wszystkich, którzy nie jedzą mięsa. Zupa z dużą ilością warzyw. Szybka i prosta w przyrządzaniu. Zabielona śmietaną.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.

Zupa jarzynowa na maśle

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

25

minut
Czas gotowania

30

minut

Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: zupa / Stopień trudności: łatwe

Do przygotowania zupy możesz użyć warzyw mrożonych. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 200 g białej kapusty

  • 200 g fasolki szparagowej

  • kilka większych różyczek kalafiora

  • 1/2 średniej cukinii

  • 1 marchewka

  • kawałek korzenia pietruszki

  • kawałek korzenia selera

  • kawałek pora

  • 2 średnie ziemniaki

  • 1 średnia cebula

  • 1 pomidor

  • kopiasta łyżka masła

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy

  • posiekany koperek

  • 1 łyżka śmietany 18%

Zupa jarzynowa na maśle – przepis

  • Ziemniaki oraz warzywa korzeniowe obierz i umyj. Pokrój w kostkę. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Utnij końce strąkom fasoli, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Sparz pomidor i zdejmij skórkę. Zetrzyj go na tarce do jarzyn. Cukinię pokrój w ćwierć talarki. Poszatkuj kapustę. Przygotuj i umyj różyczki kalafiora.Pokrojone warzywaStarty pomidorPokrojone ziemniaki
  • W garnku zgotuj 4 szklanki wody. Dodaj 3 ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy. Do garnka włóż kapustę, fasolkę szparagową i warzywa korzeniowe. Rozgrzej na patelni kopiastą łyżkę masła. Dodaj pokrojoną cebulę. Smaż do zeszklenia. Gotową cebulę wraz z masłem przełóż do garnka. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj 15 minut.Smażenie cebuliGotowanie warzyw
  • Po 15 minutach dodaj do zupy starty pomidor, cukinię i kalafior. Gotuj do miękkości warzyw.Warzywa
  • Włóż do kubka łyżkę śmietany, wlej trochę wywaru z zupy. Wymieszaj, żeby nie było grudek. Wlej do garnka i wymieszaj. Podawaj zupę posypaną koperkiem.Zupa jarzynowa
  • Z zupy jarzynowej możesz zrobić również zupę krem. Zmiksuj blenderem zupę. Podawaj w czarkach posypaną koperkiem. Świetnie do tej zupy pasują pieczone ziemniaki.Miksowanie zupy

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *