Pieczone ziemniaki
|

Ziemniaki pieczone z rozmarynem

Ziemniaki pieczone z rozmarynem smaczny dodatek do dań głównych, jak i zup. Podane z surówką może być samodzielnym daniem. Jest to danie wegetariańskie.

Zapraszam do moich przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.

Ziemniaki pieczone z rozmarynem

Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

20

minut
Czas pieczenia

25

minut

Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: pieczone ziemniaki / Stopień trudności: łatwe

Składniki

  • 6 średnich ziemniaków

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, mielona słodka papryka, rozmaryn

Ziemniaki pieczone z rozmarynem – przepis

  • Wyszoruj w wodzie szczoteczką ziemniaki. Umyj i pokrój na ćwiartki. Przełóż ziemniaki do garnka, zalej wodą. Posól i ugotuj na pół twardo. Ugotowane ziemniaki odcedź i przełóż do miski.Ziemniaki
  • Ziemniaki w misce przypraw pieprzem i papryką. Posyp rozmarynem i polej olejem. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj.Przyprawione ziemniaki
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C, włącz termoobieg. Wyłóż dno blachy papierem do pieczenia. Ułóż ćwiartki przyprawionych ziemniaków na papierze.Blach z ziemniakami
  • Wstaw blachę do piekarnika. Piecz, aż ziemniaki będą miały ładny złoty kolor – około 30 minut. Upieczone ziemniaki podawaj do dań głównych lub jako samodzielne danie.Pieczone ziemniakiPieczone ziemniaki

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *