Ziemniaki pieczone z rozmarynem
Ziemniaki pieczone z rozmarynem smaczny dodatek do dań głównych, jak i zup. Podane z surówką może być samodzielnym daniem. Jest to danie wegetariańskie.
Zapraszam do moich przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.
Ziemniaki pieczone z rozmarynem
2
porcje20
minut25
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: pieczone ziemniaki / Stopień trudności: łatwe
Składniki
6 średnich ziemniaków
3 łyżki oleju rzepakowego
przyprawy: sól, pieprz czarny, mielona słodka papryka, rozmaryn
Ziemniaki pieczone z rozmarynem – przepis
- Wyszoruj w wodzie szczoteczką ziemniaki. Umyj i pokrój na ćwiartki. Przełóż ziemniaki do garnka, zalej wodą. Posól i ugotuj na pół twardo. Ugotowane ziemniaki odcedź i przełóż do miski.
- Ziemniaki w misce przypraw pieprzem i papryką. Posyp rozmarynem i polej olejem. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C, włącz termoobieg. Wyłóż dno blachy papierem do pieczenia. Ułóż ćwiartki przyprawionych ziemniaków na papierze.
- Wstaw blachę do piekarnika. Piecz, aż ziemniaki będą miały ładny złoty kolor – około 30 minut. Upieczone ziemniaki podawaj do dań głównych lub jako samodzielne danie.