Szare kluski – pyszne danie z ziemniaków
Szare kluski ulubione danie Ireny, a do zupy ogórkowej muszą być obowiązkowo. Danie proste i szybkie w przyrządzeniu.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mączne oraz na Instagram.
Szare kluski
2
porcje30
minut7 – 10
minutDanie: kluski, danie główne, danie mięsne
Stopień trudności: łatwy
Szare kluski przygotuj z ziemniaków mączystych. Możesz podawać je z przesmażoną kiełbasą lub boczkiem wędzonym.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
500 g obranych ziemniaków – 4 większe
110 g mąki pszennej typ 500 – 2/3 szklanki
1 jako
sól – 1/2 łyżeczki
1/2 średniej cebuli
150 g kiełbasy lub boczku wędzonego
40 g oleju rzepakowego – 4 łyżki
posiekany koperek
Szare kluski – przepis
- Obierz ziemniaki i umyj pod bieżącą wodą. Zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Do ziemniaków dodaj mąkę, jajko i sól. Dokładnie wymieszaj, jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj mąki. Gęstość ciasta zbliżona do gęstości zimnego budyniu.
- W garnku zagotuj 2,5 litra lekko osolonej wody. Nabieraj na łyżkę ciasto i wkładaj do wrzącej wody. Za każdym razem maczaj łyżkę w garnku, to ciasto nie będzie się lepić do łyżki. Gotuj kluski około 7 – 10 minut. Za długie gotowanie spowoduje, że się rozpadną.
- Cebulę i wędlinę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej i przesmaż lekko kiełbasę lub boczek wędzony. Dodaj pokrojoną cebulę. Smaż aż cebula się zarumieni.
- Odcedź kluski i przełóz na patelnię. Wymieszaj i chwilę smaż. Podawj z surówką np. kwaszonej kapusty lub z kapusty pekińskiej.
Smacznego.