Upieczone placki.

Ciasto na naleśniki i krokiety

Łatwy i wielokrotnie sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe. Z tego ciasta wychodzą przepyszne naleśniki czy to na słodko, czy też słono. Gorąco polecam.

W skład ciasta wchodzą łatwo dostępne i tanie składniki. Można z niego zrobić również krokiety. Proces przygotowania trwa dosłownie kilkanaście minut. Zapraszam do moich przepisów na naleśniki oraz na Instagram.

Ciasto na naleśniki i krokiety

Ilość porcji

18

placków
Czas przygotowania

20

minut
Czas smażenia

35

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: naleśniki / stopień trudności: łatwe
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Do przygotowania ciasta naleśnikowego użyłem zwykłej wody, ale również może być woda gazowana. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 320 g mąki tortowej typ 450 – 2 szklanki

  • 330 ml mleka o zawartości 3,2% tłuszczu – 1 i 1/3 szklanki

  • 330 ml wody – 1 i 1/3 szklanki

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • 1/3 płaskiej łyżeczki cukru – opcjonalnie

  • 2 łyżki oleju

Ciasto na naleśniki i krokiety – przepis

  • Przygotuj wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.Składniki na ciasto naleśnikowe
  • Mąkę przesiej przez sito do miski. W ten sposób usuniesz ewentualne paprochy i jednocześnie ją napowietrzysz.Przesiewanie mąki
  • Wlej do naczynia, w którym będziesz przygotowywał ciasto naleśnikowe całe mleko i 1/3 szklanki wody. Dodaj cukier, który spowoduje, że placki będą miały ładny kolor po usmażeniu. Wbij do płynu dwa jajka. Rada: Wbijaj jajko najpierw na spodeczek, a ze spodka wlej do naczynia. W razie jakiejś niespodzianki ze świeżością jajka nie zmarnujesz płynu. Posól płyn. Rózgą dokładnie wymieszaj jajka z mlekiem i wodą.Mieszanie płynnych składników
  • Zacznij wsypywać powoli do płynu mąkę. Jednocześnie mieszaj rózgą bądź mikserem powstające ciasto. Gdy ciasto będzie gęstnieć, dodawaj powoli pozostałą wodę. Rada: Nie wlewaj całej wody na raz. O wiele lepiej jest wyrabiać ciasto gęściejsze. Jak ciasto będzie miało gładką konsystencję i nie będzie miało grudek, wlej resztę wody. Mieszaj do połączenia wszystkich składników.Dodawanie mąki
  • Ciasto będzie stosunkowo rzadkie. Ciasto nie co zgęstnieje w czasie odpoczywania. Z takiego ciasta łatwo smażyć cienkie naleśniki. Jeżeli lubisz naleśniki grubsze, to zmniejsz ilość wody w przepisie. Tak wygląda moje ciasto na naleśniki i krokiety.Ciasto naleśnikowe
  • Wlej do ciasta dwie łyżki oleju. Dokładnie wymieszaj całość. Dodanie oleju sprawi, że nie będziesz musiał smarować patelni tłuszczem w czasie smażenia placków. Przykryj i odstaw na 30 minut, by ciasto odpoczęło.Ciasto z olejem

Podobne wpisy